Je bent 10 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 10 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

10 weken zwanger

Lengte : 3 cm
Gewicht : 3-4 gram

Je baby in week 10 van je zwangerschap

Je baby in week 10 van je zwangerschap

Bij 10 weken zwanger zijn de vingers en de tenen van je kindje (dat vanaf nu een foetus is) nog met elkaar verbonden door een soort van zwemvlies. Dit vlies, wat we eerder nog omschreven als een soort staartje zal nu snel gaan oplossen. Hierdoor lijkt je kindje nog meer op een echt mensje. Deze week ontwikkelen de kaken zich ook al en de bovenlip wordt gevormd. De oorschelp wordt deze week ook ontwikkeld en in het lichaampje wordt druk gewerkt aan de aanleg van de urinewegen. In week 10 van je zwangerschap heeft je kindje zijn of haar ogen open, maar vanaf volgende week zullen die sluiten tot minimaal de 25e week.
Je baby is nu ongeveer 3 centimeter en weegt een kleine ongeveer 4 gram. Verhoudingsgewijs is het hoofdje nog steeds erg groot in vergelijking tot de rest van het lichaam. Bij 10 weken zwanger is ook heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de placenta en de navelstreng. Via de navelstreng krijgt je baby voeding. De placenta noemen we ook wel moederkoek. De (uitwendige) geslachtsorganen laten deze week nog niet heel duidelijk het geslacht van je kleine zien. Wat mogelijk al wel te onderscheiden is zijn de ellebogen, knieën, tenen, armen en benen. De armpjes en benen zullen deze week zelf hun eerste bewegingen gaan maken!

Vorige week ben je misschien begonnen met het slikken van zwangerschapsvitaminen die je nu slikt naast het foliumzuursupplement. Omdat het ruggenmerg inmiddels is aangelegd kan je vanaf nu stoppen met het slikken van foliumzuur hoewel het zeker geen kwaad kan als je deze blijft slikken tot de bevalling.

Jouw lichaam in week 10 van je zwangerschap

Er is nu eigenlijk zowel goed als slecht nieuws te melden. Laten we beginnen met het goede; de zwangerschapskwaaltjes zullen na week 10 van je zwangerschap zeer waarschijnlijk gaan afnemen. Dat is dus een fijn vooruitzicht, het slechte nieuws is wel dat de zwangerschapskwaaltjes deze week het heftigst zijn. Dit komt omdat het HCG-hormoon deze week op zijn aller hoogst is. De kwaaltjes kunnen zich heel verschillend uiten, zo is het mogelijk dat je een gevoelige huid krijgt of je plotseling wordt geconfronteerd met acne.

Er gebeurt heel veel met jouw lichaam en misschien beïnvloedt dit je humeur op sommige momenten. Je partner voelt dit allemaal niet en daardoor kan het soms zijn dat hij je niet begrijpt. Praat daarom over hoe je jezelf voelt en wat je precies voelt. Zo kan je partner je beter steunen. Enne…je mag gerust nog intiem zijn met je partner! Wees niet bang dat de kleine er iets van merkt als jullie gemeenschap hebben. Sterker nog, geniet ervan het helpt je te ontspannen!

Probeer heel goed rekening te houden met wat je eet. De belangrijkste tip is dat je vooral gezond moet eten en laat je niet door anderen wijs maken dat je vanaf nu voor twee moet eten. Dat is namelijk niet nodig, eet normale porties. Zorg er ook voor dat je naast je dagelijkse groente nu ook genoeg fruit eet. Goede en vooral gezonde voeding is tijdens je zwangerschap niet alleen belangrijk voor je zelf, maar ook voor je baby.

Zwangeragenda 468x60

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety