Je bent 14 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 14 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

14 weken zwanger

Lengte : 8,8 cm
Gewicht : 40 - 45gram

Je baby in week 14 van je zwangerschap

Je baby in week 14 van je zwangerschap

In de 14e zwangerschapsweek is er ongeveer 100 milliliter vruchtwater aanwezig in de baarmoeder. Dit is voldoende voor je baby om de eerste slokjes te nemen en om ruimte te hebben om zich te bewegen en daarmee ook fysiek te ‘trainen’. Je baby blijft hard groeien aan het einde van zwangerschap week 14 is de foetus ruim acht centimeter.
Je baby krijgt deze week ook de eerste donshaartjes die rond de 37e week zwangerschap weer zullen verdwijnen. De haartjes zorgen er in deze periode voor dat de beschermende huidsmeer van je baby op de juiste plek blijft zitten. De stembanden van je kindje zijn nu helemaal klaar. Geluidjes maken kan de kleine voorlopig alleen nog niet omdat het lucht nodig heeft om geluid te kunnen maken. In de baarmoeder zit geen lucht.

Jouw lichaam in week 14 van je zwangerschap

Misschien heb je het zelf al gezien in de spiegel. Je hebt mogelijk een vollere bos glimmend haar. Dat komt omdat je minder haren verliest dan voor de zwangerschap. Het is overigens ook mogelijk dat je haren er juist wat doffer uitzien dan je bent gewend. In je gezicht wordt je vanaf zwangerschap week 14 wat voller en het is goed mogelijk dat je huid er wat gladder uitziet dan normaal. Het kan ook zijn dat je huid juist vetter is geworden of dat je nu last krijgt van puistjes of vlekken.

Al deze veranderingen hebben te maken met de HCG-hormonen die in grote getallen aanwezig zijn in je lichaam. Er is wat dat aan gaat ook goed nieuws want over twee weken (week 16 van je zwangerschap) neemt dit hormoon weer af en zal je minder last hebben van al die veranderingen aan je huid en haren. Je hebt zelf weinig invloed op welke ‘kwaaltjes’ je wel of niet krijgt maar je kunt ze wel proberen te beperken. Dat kan door goede voeding (groente/fruit, is ook heel goed voor je baby) en door wat extra water of (groene)thee te drinken. Je kunt ook wat andere verzorgingsproducten gebruiken. Bij de betere drogisterijen kan men je goed informeren welke producten goed voor je zijn.
Vanaf week 14 is het ook mogelijk dat je een zwangerschapsstreep krijgt, alhoewel er heel soms ook vrouwen zijn die dit al eerder krijgen. Deze streep die men ook wel Linea nigra noemt (‘zwarte lijn’) is een donkere lijn die op de buik ontstaat. Hij zit in het midden van je buik en loopt van je navel naar je schaambeen. In sommige gevallen loopt de zwangerschapsstreep zelfs door tot het middenrif. De streep wordt veroorzaakt door extra pigmentproductie die wordt opgestuwd door de hormonen. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt een zwangerschapsstreep.

Je baarmoeder is inmiddels behoorlijk gegroeid. Wanneer je helemaal recht op je rug gaat liggen is de baarmoeder misschien al wel te zien. Die grotere baarmoeder zorgt er voor dat je strakke kleding die tot voor kort nog lekker zat nu niet meer prettig zit. Je kunt ervoor kiezen om kleding te dragen die wat wijder zit maar je kan ook beginnen met het dragen van zwangerschapskleding. Je zult zien dat deze kleding nu heel prettig zit en tegenwoordig kan je er heel modern uitzien in zwangerschapskleding. De tijd van de tuinbroeken is lang gepasseerd!

Zwangeragenda 468x60

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety