Je bent 28 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 28 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

28 weken zwanger

Lengte : 37,5 cm
Gewicht : 950 - 1000 gram

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Deze 28e zwangerschapsweek is de eerste week van het derde en tevens laatste trimester van je zwangerschap. Vanaf nu is alles echt gericht op de uiteindelijke bevalling! Je kindje weegt deze week bijna een kilo en is zo´n 37 centimeter lang. Mocht de baby nu geboren worden dan heeft het een hele goede kans om te overleven buiten de baarmoeder.

In je baarmoeder heeft je kindje zich al helemaal voorbereid op actieve en passieve periodes. Dat wil zeggen dat de ogen sluiten als de baby gaat slapen en weer openen wanneer de kleine wakker is. De iris is dan wel ontwikkeld, maar scherp zien kan de baby nog niet. Ook na de geboorte zal het in het begin nog niet heel scherp kunnen zien.
De lichaamsverhoudingen kloppen vanaf deze week ook steeds meer. Waar het hoofdje eerder nog veel groter was in vergelijking tot de rest van het lichaam is alles nu meer in verhouding. Het dons om de baby maakt nu plaatst voor huidsmeer wat er voor zorgt dat de baby niet uitdroogt. Geleidelijk aan wordt het kraakbeen omgezet in bot. Alleen de schedel zal zacht blijven om de geboorte makkelijker te maken. Enige tijd na de bevalling zal ook de schedel hard worden. Jongetjes wegen in deze fase van de zwangerschap meestal wat zwaarder dan meisjes.

Jouw lichaam in week 28 van je zwangerschap

Je baarmoeder is gegroeid tot ongeveer drie vingerbreedten boven je navel. Van de buitenkant lijkt je buik steeds groter te worden. Hoe groot de buik wordt verschilt per persoon. Het is dus lastig om je buik te vergelijken met die van een andere zwangere vrouw. Geen buik is namelijk hetzelfde. De grootte wordt door verschillende factoren bepaald. Daarbij speelt jouw maat mee, het bindweefsel, de vorm van het bekken en de kromming van de ruggengraat. Maar ook de hoeveelheid vruchtwater is van invloed.

Je lichaam bereidt zich op verschillende manieren voor op de bevalling. Een daarvan is dat de banden slapper worden en het bekken weker. Dit zorgt ervoor dat er bij de bevalling ruimte is voor de baby. Soms wordt het echter te week en dan kan je bij het lopen pijn krijgen in de onderrug of het schaambeen. Dat is wat we noemen bekkeninstabiliteit. Het is iets waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen. Als je deze pijn voelt dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts of tijdens een controle bij de gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je doorverwijzen naar een fysiotherapeut die je hierbij kan helpen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety