Je bent 13 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 13 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

13 weken zwanger

Lengte : 7,2 cm
Gewicht : 20-23 gram

Je baby in week 13 van je zwangerschap

Je baby bootst vanaf nu het ademen echt na, door deze oefening breidt het middenrif zich langzaam uit. De stembanden en het strottenhoofd ontwikkelen zich deze week. Het lichaampje (dat aan het einde van deze week ongeveer 23 gram weegt en ruim zeven centimeter is) groeit nu sneller dan het hoofd. Wanneer je zachtjes met je handen op je buik drukt en de baby dit voelt zal het gaan bewegen. Helaas kan je zelf de bewegingen van de kleine nog niet voelen. De beweging die je kindje nu maakt zal het ook nog zo maken als het na de geboorte voor de borstvoeding naar je tepel zoekt.

Omdat alle organen al aanwezig zijn is de ontwikkeling van je baby vanaf nu vooral gericht op groeien. Er is meer vruchtwater aangemaakt waardoor je kleine ook meer bewegingsruimte heeft. Zo af en toe neemt je baby een slokje van dit vruchtwater. Hierdoor worden slikreflexen aangeleerd en gaan de nieren werken. Als gevolg hiervan zal de kleine ook zijn eerste plasjes gaan doen in het vruchtwater. Je hoeft je niet druk te maken dat de kleine in vervuild water ligt, het plasma zorgt er voortdurend voor dat het vruchtwater wordt ververst. Poepen doet de baby nog niet.

Een andere ontwikkeling is dat de ingewanden die tot nu toe in de navelstreng zaten zullen verhuizen.

Jouw lichaam in week 13 van je zwangerschap

Je hebt deze week het eerste trimester van je zwangerschap achter de rug, op naar de volgende! In deze week vindt bij de meeste vrouwen ook de zogenaamde ‘aanpassingsperiode’ plaats. Dat is een periode waarin je de lichamelijke en geestelijke veranderingen in je lichaam gaat accepteren.

Hoewel de bovenste knoop van je broek mogelijk niet meer dicht gaat is je zwangerschapsbuikje waarschijnlijk nog niet direct zichtbaar voor anderen. Als je je kleren uit hebt zal je zien dat je een klein bol buikje begint te krijgen. De dikte van de buik is per vrouw verschillend, sommige hebben nog helemaal geen buikje, anderen misschien juist wat meer. Het zegt allemaal niets over de groei van je kindje want tot de 16e week is de groei voor alle foetussen nog nagenoeg gelijk. Je borsten zijn waarschijnlijk ook behoorlijk gegroeid en kan het bij sommige vrouwen voorkomen dat er soms wat melk uit de tepels komt. Je zult deze week waarschijnlijk ook merken dat je meer energie hebt dan in de voorgaande weken.

Zwangeragenda 468x60

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety