Je bent 11 weken zwanger!

11 weken zwanger: alle informatie over zwangerschap week 11 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

11 weken zwanger

Lengte : 4 cm
Gewicht : 6-7 gram

Je baby bij 11 weken zwangerschap

Je baby bij 11 weken zwangerschap

Bij 11 weken zwanger zijn alle belangrijke lichaamsdelen aanwezig bij je kindje. De foetus is omgeven door vruchtwater (wat het onder andere beschermt tegen stoten) en er is aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de coördinatie van je baby. De kleine reageert overigens nog niet op externe stimuli.

Ten opzichte van week 10 van je zwangerschap zal het gewicht van de foetus toenemen van 4 naar maar liefst 6-7 gram. De kleine is aan het einde van 11 weken zwanger ongeveer 4 centimeter groot. De baby krijgt deze week nagels en de iris ontwikkeld zich. Je baby heeft nu de belangrijkste ontwikkelingen doorgemaakt. Toch zal de groeispurt de komende zwangerschapsweken doorzetten. Ondanks dat het nu een echt mensje is met alles er op en er aan duurt het nog weken voordat de kleine een kans op overleven heeft buiten de baarmoeder.

Jouw lichaam in week 11 van je zwangerschap

Bij 11 weken zwanger is het niet waarschijnlijk dat het al heel erg goed te zien is aan je buik dat je zwanger bent. Toch kan je de baarmoeder zeer waarschijnlijk wel voelen als je dat wilt. Een handige manier om dat goed te kunnen voelen is wanneer je helemaal plat op je rug gaat liggen. Als je vervolgens heel voorzichtig met je vingers net boven je schaambeen drukt voel je iets hards. Mogelijk lijkt het op een soort van bal. Dit is je baarmoeder en hier zal straks een echt zwangerschapsbuikje zichtbaar zijn.

Dat zwangerschapsbuikje is iets wat je mogelijk een wat minder leuk vooruitzicht vindt, maar tijdens de zwangerschap heb je daar weinig invloed op. Hoeveel zwaarder je wordt en hoe groot je buik zal worden verschilt per vrouw. In heel uitzonderlijke gevallen komt een zwangere moeder nauwelijks aan tijdens de zwangerschap maar gemiddeld mag je er vanuit gaan dat er ongeveer twaalf kilo’s bijkomen. Meer of minder is dus ook mogelijk. Let wel op dat je tijdens je zwangerschap niet moet gaan lijnen! Dat is niet in het voordeel van je baby die er alle belang bij heeft dat jij alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate tot je neemt.

Wellicht interessant om te lezen:

10 weken zwanger

12 weken zwanger

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety