Je bent 21 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 21 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

21 weken zwanger

Lengte : 26,5 cm
Gewicht : 350 gram

Je baby in week 21 van je zwangerschap

Wat groeit die kleine toch snel! Deze week is je baby ongeveer 26 centimeter lang en weegt het ongeveer 350 gram. Boven de ogen van de kleine zijn de eerste haartjes zichtbaar die straks de wimpers gaan vormen.

De nieren zijn nu zover ontwikkeld dat ze al in staat zijn om zelf de vruchtwaterproductie over te nemen. Hiervoor zorgde de placenta hoofdzakelijk voor de aanvoer van vruchtwater. Deze week worden ook het skelet, de teennagels en de vingers steeds sterker. Zo snel als de kleine nu in lengte groeit, neemt ook het gewicht toe. Als je baby een meisje is dan zijn haar inwendige geslachtsorganen nu al helemaal gevormd.

Jouw lichaam in week 21 van je zwangerschap

Gefeliciteerd, de helft van je zwangerschap heb je inmiddels achter de rug! Je geniet waarschijnlijk steeds meer van de zwangerschap. Dat komt omdat je steeds meer van je baby begint te voelen. Dit gevoel versterkt het idee hoe het zal zijn om je kindje straks in je armen te mogen houden.

In deze periode is er een verhoogde kans dat je lichaam vocht vasthoudt (oedeem) wat kan zorgen voor zwellingen van de voeten, benen, handen en gezicht. Je kan je huisarts vragen hoe je oedeem het beste kunt behandelen.

Je buik blijft flink doorgroeien en wordt elke dag een beetje groter. De zwangerschap wordt met de dag beter zichtbaar. Je baarmoeder is inmiddels tot aan je navel gegroeid. Doordat je baby nu zo snel groeit zal ook jouw gewicht toenemen. Blijf er voor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Neem tussendoor wat extra glazen water en blijf gezond en gevarieerd eten.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety