Je bent 5 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 5 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

5 weken zwanger

Lengte :1,5 - 2 mm

Je baby in week 5 van je zwangerschap

Je baby in week 5 van je zwangerschap

Dit is een zeer belangrijke tijd voor je baby. In deze week groeit het embryo naar 1,5 tot 2 millimeter. Je baby bestaat nu uit drie kiemlagen (de Ectoderm, Mesoderm en de Entoderm) waaruit zich verschillende organen ontwikkelen. In deze week wordt een begin gemaakt met de ontwikkeling van het hartje. Nog een kleine week en dan zal het hartje ook echt gaan kloppen. Het hoofd, de romp en de plek waar straks de handjes en voeten zullen groeien zijn in deze week al te zien. In de vijfde week van de zwangerschap krijgen ook het centrale zenuwstelsel, de hersenen en de ruggengraat vorm.

Jouw lichaam in week 5 van je zwangerschap

Eigenlijk laat de zwangerschap zich in deze vijfde week voor het eerst echt zien omdat je voor het eerst niet ongesteld zal worden. In deze week kom je er zelf waarschijnlijk voor het eerst achter dat je mogelijk zwanger bent. Je kunt bij de apotheek of drogist een zwangerschapstest halen om te zien of je daadwerkelijk zwanger bent.

Ook kan het zijn dat je in deze week voor het eerst wat druk voelt in je borsten. Mogelijk zijn ze nu ook wat groter dan eerder. Door de groei van het aantal hormonen in je lichaam is het mogelijk dat je hoofdpijn krijgt. Er zijn ook andere zwangerschapskwaaltjes mogelijk zoals overgeven of duizeligheid. Het verschilt per moeder of deze symptomen zich wel of niet voor doen. De baarmoeder is in de vijfde week nog nauwelijks gegroeid.

Vanaf nu mag je geen rauw vlees eten. En verschillende zachte kazen waar op de verpakking ‘au lait cru‘ staat, moet je vanaf nu laten staan. Door rauwe melk en vis te gebruiken loop je risico op Listeria. Ook groeit Listeria in andere rauwe producten, zoals rauwe groenten. Dus goed wassen voor je deze groenten gaat gebruiken. Listeria is heel gevaarlijk voor een ongeboren baby. Eet liever niet te veel orgaanvlees meer (denk aan bijvoorbeeld lever) omdat hier teveel vitaminen A inzitten en die zijn niet goed voor je ongeboren baby. Mocht je poezen/ katten in huis hebben dan is verstandiger om de kattenbak niet zelf meer te verschonen. In de ontlasting van katten kan namelijk een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Voor volwassenen is dit niet gevaarlijk maar bij je ongeboren baby kan het ernstige afwijkingen veroorzaken!

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety