Je bent 19 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 19 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

19 weken zwanger

Lengte : 14,5 - 15,3 cm
Gewicht : 220 - 240 gram

Je baby in week 19 van je zwangerschap

Je kindje is in de negentiende zwangerschapsweek ongeveer 15 centimeter groot en weegt zo’n 240 gram. Ondanks dat de kleine nog maar heel klein is, is je baby behoorlijk sterk. Dat je baby zo krachtig is, komt door een perfect functionerende cyclus. Het hart van je baby voert elke dag ongeveer 28 liter zuurstof – en voedselrijk bloed door het lichaam. Daarnaast ontwikkelen de zintuigen zich steeds verder. Ook de zintuigen die het straks mogelijk maken om dingen te proeven beginnen zich nu te ontwikkelen. De melktandjes zijn in de negentiende week al helemaal ontwikkeld. Ze zitten verborgen in het gehemelte waardoor ze niet zichtbaar zijn.

De baby begint nu ook geluiden te onderscheiden in vertrouwde geluiden en onbekende geluiden. De kleine herkent vooral jouw stem. Onbekende harde geluiden ervaart je baby waarschijnlijk als minder prettig. Wanneer het mogelijk is, kan je daar rekening mee houden.

Jouw lichaam in week 19 van je zwangerschap

Bijna een kwart van de zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van een verstopte neus. Dit kan zorgen voor verschillende kwaaltjes zoals snurken, slaapstoornissen, vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Door de verminderde ventilatie van de neus lopen deze vrouwen een verhoogde kans op een voorhoofdsholteontsteking. Om de kans daarop te verkleinen is het verstandig om naast het gebruik van een goede neusspray (vraag je huisarts welke) voldoende te bewegen in de frisse lucht. Bij de apotheek zijn speciale neuspleisters te koop die je kunnen helpen om makkelijker te slapen. Daarnaast kan het ook helpen om het bovenlichaam wat hoger te leggen dan het onderlichaam. Ongeveer twee weken na de bevalling zal je merken dat je neus niet meer verstopt is.

Als je naakt voor de spiegel gaat staan kan je inmiddels al heel goed zien dat je zwanger bent. Door het verhoogde niveau van oestrogeen zijn je nagels en haren nu krachtiger dan anders. Je ademhaling verandert momenteel, dat komt omdat je hart tot wel 50% harder pompt dan normaal. Je zult daardoor wat meer en sneller zweten of snel kortademig zijn. Het is goed voor je om te blijven bewegen. Het is nu verstandig om geen contactsporten meer te doen. Maar je kan gerust een eind wandelen of lekker zwemmen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety