Je bent 20 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 20 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

20 weken zwanger

Lengte : 16,2 cm (crown to rump) en 25,5 cm (crown to heel)
Gewicht : 280 - 300

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Deze week is je kindje ongeveer 16 centimeter en weegt het zo’n 300 gram. De zenuwcellen van je baby vermenigvuldigen zich nu. In het kleine lichaampje van je kindje worden per minuut ongeveer 200.000 hersencellen gemaakt. Rond de geboorte heeft je kindje meer dan 100 miljard hersencellen aangemaakt.

De baby maakt per dag ongeveer tweehonderd tot driehonderd bewegingen. Mogelijk voel je een aantal van die bewegingen al. Maar het kan ook zijn dat je nog even moet wachten voordat je ze gaat voelen. De meeste bewegingen maakt de baby als je rustig gaat zitten of liggen. Dat komt omdat de baby door bewegingen in slaap wordt gewiegd.

Jouw lichaam in week 20 van je zwangerschap

De eerste helft van de zwangerschap zit er bijna op! En dat was een helft waarin de meeste zwangerschapskwaaltjes voorkwamen. Vanaf nu kan je meer plezier gaan beleven van je zwangerschap. Dat wordt natuurlijk ook behoorlijk gestimuleerd omdat je de baby in de tweede helft steeds beter gaat voelen.

Veel zwangere vrouwen kunnen nu last krijgen van een lage bloeddruk. Dat komt omdat er veel meer bloed door je lichaam stroomt dan normaal. Deze week is het ook tijd voor de twintigweken echo. Omdat de baby nu veel meer volgroeid is dan bij de vorige echo zijn eventuele afwijkingen nu beter zichtbaar. Duidelijk wordt niet alleen of je baby helemaal gezond is, ook het geslacht is zichtbaar op de echo. Het is daarom belangrijk dat je samen met je partner bepaalt of je het geslacht al wilt weten of dat je je wilt laten verrassen bij de bevalling. Je kunt de ziekenhuismedewerker die de echo verzorgt van te voren inlichten als je niet wilt horen wat het geslacht is.
Je buik gaat vanaf deze week erg hard groeien. Het wordt dus moeilijk om je zwangerschap geheim te houden voor je omgeving. Door de groei van de baarmoeder kun je last krijgen van steken aan de zijkant van de onderbuik. Het kan zijn dat deze steken ook voelbaar zijn tot in je vagina. Maak je niet druk over deze steken, ze zijn enkel vervelend en pijnlijk voor jou. Schadelijk voor je kindje zijn ze gelukkig niet.

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety