Je bent 38 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 38 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

38 weken zwanger

Lengte : 49,5 cm
Gewicht : 3100 gram

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Het kindje weegt deze week ongeveer 3100 gram en is zo’n 49,5 centimeter lang. De baby is vanaf dit moment echt helemaal klaar om naar buiten te komen. Eenmaal buiten de baarmoeder is de kleine in staat om alle organen te laten functioneren.
De bewegingen van je kindje die je eerder voelde kunnen in deze 38e zwangerschapsweek nagenoeg verdwijnen. Dat komt simpelweg omdat je kindje nu zo groot is geworden dat er geen ruimte meer is in de baarmoeder om bijvoorbeeld een schoppende beweging te maken.

Je baby is nu wat ze noemen voldragen. Dat houdt in dat het nauwelijks meer groeit of aankomt (nog maar 20-30 gram per dag). Alles wat er nu nog bijkomt moet je zien als een soort van reserve voorraadje voor direct na de geboorte. Want ook voor de baby zal de geboorte behoorlijk wat energie kosten. Je kindje zal helemaal moeten wennen aan de nieuwe situatie. De baby zal na de bevalling eerst wat afvallen omdat het moet wennen aan de borstvoeding of de fles. Na een dag of 12 zal je kindje weer het gewicht hebben als direct na de bevalling.

Jouw lichaam in week 38 van je zwangerschap

Je dikke buik zal er mogelijk voor zorgen dat je niet goed meer slaapt. Daar komt bij dat veel vrouwen in deze fase van de zwangerschap last hebben van nachtmerries. Dat zorgt er samen voor dat je waarschijnlijk niet echt kunt genieten van een welverdiende goede nachtrust. Je zult het gebrek aan slaap waarschijnlijk niet erg kunnen waarderen. Maar een kleine troost kan zijn dat je weet dat de natuur hiervoor zorgt. Je went hierdoor vast aan de tijd na de bevalling als je baby je ’s nachts uit je slaap zal houden.
Omdat je nu al een tijd lang een behoorlijk gewicht met je meedraagt is het mogelijk dat je pijn krijgt in de rug. Je kunt dat niet helemaal voorkomen maar je kan er wel rekening mee proberen te houden. Zo kan je er in ieder geval voor zorgen dat je geen zware dingen meer tilt.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety