Je bent 9 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 9 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

9 weken zwanger

Lengte : 2,3 cm
Gewicht : 2 gram

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Je baby (nu nog embryo) zal deze week groeien naar ongeveer 23 millimeter. Verschillende organen zijn inmiddels beschikbaar, zoals de spijsverteringsorganen. Toch zullen de meeste organen zich in de komende weken nog verder moeten ontwikkelen. Je kindje krijgt deze week ook heupen, schouders en ellebogen. De oren zijn al bijna zover dat ze volledig ontwikkeld zijn.

De vingers zijn deze week nog duidelijker te zien dan vorige week en ook de teenkootjes zijn voor het eerst waar te nemen. Het skelet vormt zich ook deze week weer verder en de beenderen worden heel langzaam harder. In de mond ontwikkelen zich de kiemen waar straks de tandjes zullen groeien. Je kleine kindje slaapt heel rustig. Helaas kan jij de bewegingen van je kindje nu nog niet voelen. Dit is ook de laatste week dat we je kindje een embryo noemen, vanaf volgende week is het een foetus.

Jouw lichaam in week 9 van je zwangerschap

Doordat je weerstand wat minder is wordt je gevoeliger voor geuren. Hierdoor kan je mogelijk misselijk worden en overgeven. Het is ook mogelijk dat je nu voorkeur krijgt voor andere maaltijden/geuren dan voor je zwangerschap. Het kan dus heel goed zijn dat jouw lievelingseten nu wat anders is dan normaal wanneer je niet zwanger bent.

Waarschijnlijk voel je je moe en soms ook lusteloos, dat heeft allemaal te maken met de ontwikkelingen in je buik. Blijf er voor zorgen dat je rustmomenten neemt, ga tussen de middag lekker een half uur op bed liggen. Tijdens je zwangerschap zal je ook merken dat je vaker verkouden bent. Daarover hoef je je geen zorgen te maken, dit heeft te maken met de grote hoeveelheid hormonen. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat je soms een bloedneus krijgt.

Het is vanaf deze week goed om zwangerschapsvitaminen te gaan slikken. Je kunt ze halen bij de drogist of apotheek. Deze aanvullende vitaminen zorgen ervoor dat je alle vitaminen die nu belangrijk zijn ook echt binnenkrijgt.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety