Je bent 30 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 30 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

30 weken zwanger

Lengte : 39,5 cm
Gewicht : 1300 gram

Je baby in week 30 van je zwangerschap

Je baby in week 30 van je zwangerschap

In deze 30e zwangerschapsweek beginnen de eerste echte haartjes te groeien op het hoofd van de baby. Ook de huid is op dit moment aan het veranderen. Door de vetlaag is de gerimpelde huid glad geworden.

Vanaf deze week is het ook mogelijk dat de baby met het hoofdje naar beneden gaat liggen. Dat zijn de eerste voorbereidingen voor de zogenaamde foetushouding. Er is geen enkele reden tot zorgen als jouw kindje deze week nog niet met het hoofdje naar beneden gaat liggen. De kleine heeft nog ruim twee weken de ruimte in de baarmoeder om te draaien. De longen en het spijsverteringskanaal zijn bijna volledig ontwikkeld. Je baby verliest nu zijn donshaartjes. Een deel van die donshaartjes drinkt hij/zij op waardoor de darmpjes getraind worden.

Aan het einde van deze week weegt je baby ongeveer 1300 gram en is het zo’n 39 centimeter lang.

Jouw lichaam in week 30 van je zwangerschap

Het kan zijn dat het liggen in bed wat moeilijker is geworden omdat zowel het liggen op de rug als op de zij niet prettig is. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om tips hoe je het beste kunt gaan liggen.

Omdat de baby nog niet is ingedaald ligt het nog redelijk hoog. Nu de baarmoeder zo groot is geworden kan die tegen je ribben drukken. Dat kan zorgen dat jij een beetje een benauwd gevoel krijgt. Maak je hierover niet ongerust en probeer te ontspannen. Rond deze dertigste zwangerschapsweek zal de gynaecoloog waarschijnlijk ook wat bloed bij je afnemen. Dit zal worden onderzocht om te zien of je bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je kindje.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety