Je bent 27 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 27 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

27 weken zwanger

Lengte : 36,5 cm
Gewicht : 870 gram

Je baby in week 27 van je zwangerschap

Je baby in week 27 van je zwangerschap

Aan het einde van deze zevende maand van je zwangerschap is je baby uitgegroeid tot een echt mensje. Een mensje dat al kan lachen en huilen. De hersenen groeien nu heel erg snel. De kleine kan de ogen nu niet alleen openen en sluiten, het draait het hoofd nu ook in de richting van een heldere lichtbron. Boven de ogen heeft je baby al een paar kleine wimpers.

De longen ontwikkelen zich deze week al zover dat het uitwisselen van zuurstof en kooldioxide mogelijk is. De kleine zal buiten de baarmoeder alleen nog niet zelfstandig kunnen ademhalen. Daarvoor zijn de longen nog niet genoeg ontwikkeld.
Je baby neemt geregeld de duim in de mond en trapt met de voetjes. Omdat het lichaampje al zover is gegroeid heeft je kindje weinig bewegingsruimte over in de baarmoeder. Maar de ruimte die over is, is voldoende om nog steeds van positie te veranderen. Maak je dus niet druk als je bij een controle ziet dat de baby nog niet in de juiste geboortepositie ligt. Daar heeft het nog alle tijd voor.

De nagels van de baby groeien nu ook en er ontstaat een vetlaagje onder de huid. Dat vetlaagje zorgt er straks voor dat de baby op temperatuur blijft. Het zijn allemaal voorbereidingen van je kindje voor een leven buiten de baarmoeder. De baby weegt na deze week ongeveer 870 gram en is een kleine 36 centimeter lang.

Jouw lichaam in week 27 van je zwangerschap

Van deze week tot de 30e zwangerschapsweek zal je per week ongeveer 400 tot 500 gram aankomen. Je lichaam houdt vanaf nu ook erg veel vocht vast. Mogelijk was het je al opgevallen dat je schoenen niet meer zo goed passen of dat je ringen met moeite van je vingers gaan. Dat komt door het vasthouden van het vocht. Als je merkt dat je ringen vaster komen te zitten is het verstandig deze af te doen. Je kunt ze dan eventueel dragen aan een ketting om je nek.

Je baby is nu zo groot geworden dat elke schopje of duwtje van de kleine druk geeft op de blaas. Hierdoor kan je soms een paar druppels urine verliezen. Dat kan ook gebeuren als je lacht, niest of hoest. Dat is heel normaal in deze fase van de zwangerschap. In deze laatste fase van je zwangerschap zal je merken dat een aantal kwaaltjes uit het begin weer terug komen. Waarschijnlijk heb je minder energie, voel je je vaker moe en ben je soms wat lusteloos. Zorg ervoor dat je veel rustmomenten neemt. Dat kan je nu helpen.
Als je alvast contact wilt maken met je kindje, kan je zingen of voorlezen. Het is ook mogelijk om te proberen om contact te maken met je hand. Je kunt zachtjes met je hand op je buik drukken, mogelijk komt de baby daardoor met de hand naar die van jou. Het is soms even een tijdje oefenen voordat je op deze manier contact kunt maken. Maar wanneer het lukt kan je je hand ook heel langzaam verschuiven. De baby zal dan proberen om met de hand weer in de richting van jouw hand te komen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety