Je bent 37 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 37 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

37 weken zwanger

Lengte : 48,5 cm
Gewicht : 2850 gram

Je baby in week 37 van je zwangerschap

Je baby in week 37 van je zwangerschap

Je baby weegt nu 2850 gram en is ongeveer 48 centimeter. Dat is dus een behoorlijk gewicht dat jij de hele dag bij je draagt. De baby slaapt veel en droomt lekker. Als de kleine wakker is geniet het van het aangename gevoel in de baarmoeder. Je baby ondervindt dus geen hinder van het feit dat er nu niet veel ruimte meer is om te bewegen in de baarmoeder.

De baby mag dan wel niet zo heel vaak meer trappen in de buik. Dat wil echter niet zeggen dat het geen pijn kan doen als de kleine wel een trappende beweging maakt. Dat kan jij nu extra goed voelen omdat de baarmoeder zo groot is en de kleine steeds sterker.

Vanaf nu mag je in Nederland thuis bevallen. Het kan zomaar zijn dat het nu allemaal al begint, maar het kan ook zijn dat je nog een paar weken moet wachten op bevalling.

Jouw lichaam in week 37 van je zwangerschap

Je zal deze week mogelijk wat meer last krijgen van harde buiken. Hierbij trekken de spieren van de baarmoeder aan om zo te oefenen voor de daadwerkelijke bevalling. Tijdens deze oefenweeën voelt je buik hard aan.

Je bent bijna zover en daar ben je waarschijnlijk de hele dag mee bezig. Probeer er voor te zorgen dat je je aandacht blijft verleggen door dingetjes te doen. Let overigens wel op dat je dingen doet die zo weinig mogelijk energie kosten. Laat zware schoonmaakklussen over aan je partner of iemand anders die je kan helpen. Zorg ervoor dat je nu niet ongeduldig wordt want dat kan zorgen voor nervositeit. Die nervositeit kost kracht en dat zijn krachten die je nu veel beter kunt bewaren voor de bevalling. Vertrouw er op dat je baby het juiste moment voor de bevalling zal kiezen. Het is overigens zo dat de meeste vrouwen bevallen na de uitgerekende datum. Gemiddeld genomen bevallen de meeste vrouwen tussen de 38e en 42e zwangerschapsweek.

Hoe voel je eigenlijk dat de bevalling staat te beginnen? Bij10% van de vrouwen kondigt de bevalling zich aan met het breken van de vliezen. Dit kan langzaam gaan maar het is ook mogelijk dat er veel vruchtwater tegelijk naar buiten komt. Het vruchtwater kan je wat vertellen over de baby. Het is de bedoeling dat het vruchtwater helder van kleur is met wat vlokjes er in. Het is ook mogelijk dat het vruchtwater roze van kleur is omdat er wat bloed bij is gekomen. Als het vruchtwater bruin of groen is dan moet je kindje eerst even goed in de gaten worden gehouden. Dat komt omdat de baby dan mogelijk in het vruchtwater heeft gepoept. Het is verstandig om je verloskundige of gynaecoloog hiervan op de hoogte te stellen. In bijna driekwart van de gevallen komt de bevalling binnen 24 uur na het breken van de vliezen op gang. Je bent nu even gevoeliger voor infecties. Dat komt omdat de slijmprop, die je baarmoeder afsloot, nu is verdwenen. Het is daarom belangrijk dat je goed let op hygiëne. Als je ontlasting hebt gehad is het belangrijk dat je je vanaf de vagina naar de anus afveegt. Op die manier kunnen bacteriën uit de anus niet in de vagina komen.

Als je merkt dat de weeën steeds vaker komen en dat ze pijnlijker worden is het tijd om de verloskundige te bellen. Jullie hebben bij de controles precies afgesproken wat het moment is om te bellen. Vaak wordt gezegd dat dat zover is op het moment dat de weeën om de vijf minuten terug komen en ze een minuut aanhouden.

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety