Je bent 8 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 8 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

8 weken zwanger

Lengte : 1,6 cm
Gewicht : 1 gram

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Je baby groeit deze week door naar ongeveer 16 millimeter (ruim anderhalve centimeter). Aan het einde van deze week is de hartslag van je baby zelfs al waar te nemen bij een echografie en zijn hart en hoofd gescheiden van elkaar te zien.

Deze week is ook een spannende week als het gaat om het geslacht van je kindje. Hoewel het geslacht al bepaald werd op het moment dat de zaadcel bij de eicel naar binnen kwam, wordt het geslacht deze week pas zichtbaar. Bij een meisje worden deze week de eierstokken gevormd en bij een jongen de testikels.

In deze week worden ook de beenderen en de gewrichten ontwikkeld. Je kunt de vingers bijna tellen, maar zover is het nog niet helemaal. Nu bestaan de vingertjes en beentjes nog niet uit bot, dat duurt nog even. In deze fase bestaat het (in aanbouw zijnde)skelet van je baby nog uit kraakbeen. De vingertjes zitten nu nog aan elkaar in een soort van vliesjes.

In je buik kan je baby nu al aardig bewegen, maar daar merk je nu nog niets van want je kunt het nog niet voelen.

Jouw lichaam in week 8 van je zwangerschap

Er is deze week weer veel gebeurd in jouw buik. Je baarmoeder is inmiddels net zo groot als een kippenei. Door de zwangerschapshormonen zijn je darmen mogelijk ook al wat opgezet, hierdoor voel je jezelf voor het eerst wat dikker worden door de zwangerschap. Dit dikker worden heeft dus nog niets te maken met je baarmoeder. De darmen zetten uit doordat je nog veel hormonen aanmaakt. Zorg daarom dat je gezonde voeding eet en probeer veel water te drinken. Door de hormonen is het goed mogelijk dat je ook deze week nog last hebt van stemmingswisselingen. Misschien heb je deze week zelfs wel een ‘huildag’ gehad. Maak je daarover geen zorgen, dat is normaal. Je lichaam kan zich nou eenmaal niet van de ene op de andere dag instellen op een zwangerschap, dat duurt even en dat beïnvloedt ook je stemming.

Zwangeragenda 468x60

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety