Je bent 26 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 26 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

26 weken zwanger

Lengte : 35,5 cm
Gewicht : 750 gram

Je baby in week 26 van je zwangerschap

Je baby in week 26 van je zwangerschap

Vanaf deze week is je kleine ongeboren kindje medisch gezien levensvatbaar. Dat wil zeggen dat er een kans is dat het buiten de baarmoeder kan overleven. Die overlevingskans buiten de baarmoeder ligt rond de 80%. Maar voor de kleine is het beter om voorlopig nog even in de baarmoeder te blijven. Want een vroeggeboorte neemt veel risico´s met zich mee. Omdat de longetjes nog niet rijp zijn kan het nog niet zelfstandig ademen. Daarnaast heeft je kindje nu nog weinig weerstand en loopt het buiten de baarmoeder nog grote kans op infecties. Overleven buiten de baarmoeder kan alleen met behulp van heel intensieve zorg. Over slechts twee weken, in de 28e zwangerschapsweek, heeft je kindje een veel grotere kans op overleven buiten de baarmoeder.

Je kindje wordt meer en meer een echt mensje en is zelfs al in staat om de ogen te openen. Daarbij is het zelfs mogelijk om naar rechts, links, beneden of boven te kijken. Deze week weegt de kleine ongeveer 750 gram en is het ongeveer 35 centimeter lang.

In de baarmoeder strekt de baby zich van tijd tot tijd uit en gaapt. Doordat de baby zo hard groeit is de bewegingsvrijheid in de baarmoeder wat afgenomen in vergelijking met eerder. Maar gelukkig is er nog alle ruimte om alle spieren te blijven oefenen. Het voelzintuig van de kleine is deze week ook helemaal ontwikkeld waardoor het dingen kan voelen. Het hartje klopt nog steeds twee keer zo snel als de jouwe. Je partner kan het hartje horen kloppen als hij wil, daarvoor heeft hij alleen maar een leeg rolletje toiletpapier nodig. Als hij deze onder je navel plaats dan zal hij na een tijdje zoeken kunnen horen hoe snel het hartje van jullie kindje klopt.

Jouw lichaam in week 26 van je zwangerschap

Omdat je kindje steeds groter wordt drukt het jouw organen meer en meer uit hun normale positie. Je hoeft je niet druk te maken over je organen. Die zijn door de natuur helemaal ingesteld op jouw zwangerschap. Na de bevalling zakken ze vanzelf weer af naar hun normale positie. Op dit moment kan het voor jou wel wat lastig zijn. Want de druk op de organen kan er voor zorgen dat je nog vaker moet plassen. Je kunt ook last krijgen van winderigheid, verstoppingen of kortademigheid.
Als je bij het plassen pijn voelt, dan kan dat wijzen op een blaasontsteking. Zwangere vrouwen hebben wat meer kans om dat te krijgen. Veel drinken, liefst water, helpt om de blaas goed te spoelen. Daarmee verklein je de kans op een blaasontsteking.
Misschien heb je wel gemerkt dat je last krijgt van nesteldrang. Je kunt niet meer wachten met het verbouwen van de kinderkamer, alles moet schoon zijn en je bent veel aan het opruimen. Zo rond deze fase van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van nesteldrang. Deze drang is natuurlijk omdat je helemaal klaar wilt zijn voor de bevalling. Je wilt niet nog aan het werk moeten als de baby er straks is.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety