Je bent 33 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 33 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

33 weken zwanger

Lengte : 43,5 cm
Gewicht : 1900 gram

Je baby in week 33 van je zwangerschap

Je baby in week 33 van je zwangerschap

Je baby is inmiddels ongeveer 43 centimeter lang en weegt aan het einde van deze week bijna twee kilo. Als de kleine wakker is luistert het ook naar geluiden buiten de baarmoeder. De baby is nu zelfs in staat om een aantal herinneringen op te slaan in de hersenen. Hierdoor zal de baby na de geboorte jouw stem en die van je partner herkennen. Als je regelmatig hetzelfde kinderliedje zingt dan kan dat helpen om de baby na de geboorte te kalmeren als hij / zij huilt.

Ondertussen ligt je baby ontspannen te wachten op de grote dag waarop de geboorte plaats zal vinden. In de komende weken kan het gewicht van je kindje nog toenemen met meer dan een kilo. De meeste baby’s liggen in de 33e zwangerschapsweek al in de beste geboortepositie. Dat wil zeggen dat ze met het hoofd naar beneden liggen in de richting van de bekken van de moeder. De voeten liggen naar boven in de richting van de ribben van de moeder.

Mocht je baby deze week worden geboren, dan heeft het hele goede overlevingskansen. Tot de 37e zwangerschapsweek moet je nog naar het ziekenhuis voor de bevalling. Daarna mag je ook thuis bevallen.

Jouw lichaam in week 33 van je zwangerschap

Je voelt steeds beter dat je kindje nu al erg groot en sterk begint te worden. De kleine beweegt zo’n 450 – 550 keer per dag en kan al behoorlijk harde bewegingen maken. Je kindje kan zelfs zo hard schoppen of slaan dat het kan voorkomen dat je er een blauwe plek aan overhoudt. De kans dat je echt een blauwe plek krijgt van de bewegingen van de kleine is overigens niet heel erg groot, het komt zelden voor.

Nu de bevalling zo dichtbij is gekomen kan het ook voorkomen dat je je onzeker of soms zelfs wat angstig voelt over dingen. Probeer die nare gevoelens van je af te zetten door je focus te verleggen naar iets leuks. Ga lekker bezig met bijvoorbeeld de inrichting van de kinderkamer.

Heb je het gevoel dat je veel dingen vergeet? Dat je na het boodschappen doen thuis komt en ontdekt dat je een aantal dingen bent vergeten mee te nemen? Dat is heel normaal in deze laatste fase van je zwangerschap. We noemen dit verschijnsel zwangerschapsdementie. Maak je daar niet druk over, het is niet te vergelijken met ‘normale’ dementie. Je bent in deze fase van de zwangerschap met je gedachte bij andere dingen dan anders. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdementie en kan je de dingen weer net zo goed onthouden als voor de zwangerschap.

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety