Je bent 15 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 15 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

15 weken zwanger

Lengte : 9,5 - 10 cm
Gewicht : 60-70 gram

Je baby in week 15 van je zwangerschap

Je baby in week 15 van je zwangerschap

Je baby is inmiddels ongeveer 10 centimeter groot en weegt zo’n 70 gram. Het hoornvlies de lens en de iris van de ogen zijn nu al helemaal ontwikkeld. De benen zijn nu ook langer dan de armen. De vingernagels zijn al helemaal gevormd en alle gewrichten en ledematen zijn beweegbaar.

Het is vanaf nu mogelijk dat je voor het eerst de bewegingen van je baby voelt. Maak je nergens druk om als je nog niets voelt want bij de meeste moeders duurt het nog even voordat ze de eerste bewegingen voelen. Als je eerder zwanger bent geweest is de kans groter dat je nu al wat bewegingen voelt dan bij je eerste zwangerschap. De baby is heel beweeglijk en heeft mogelijk zijn eerste speeltje al ontdekt; de navelstreng. De meeste baby’s pakken de navelstreng vast, soms grijpen ze het zo hard vast dat er zuurstof tekort ontstaat. Maar maak je daarover absoluut geen zorgen want je baby houdt de navelstreng niet lang genoeg vast om zichzelf te kunnen verwonden.

Je baby slikt vruchtwater in. Zo af en toe krijgt de baby de hik omdat er teveel vruchtwater in de buik zit. Zonder dat de kleine het weet begint het daardoor te oefenen met ademhalen. Daarnaast begint deze week de zuigreflex te komen. Dat is te zien aan het bewegen van de lippen en het slikken.

Jouw lichaam

Beetje bij beetje wordt je buik ronder, hoewel het deze week zeker nog niet zo is dat iedereen aan je buik kan zien dat je zwanger bent. Je bent tot nu toe tussen de twee tot vierenhalve kilo aangekomen.

Zoals je baby zich helemaal voorbereid op de geboorte maakt ook jouw lichaam zich al klaar voor wat straks komen gaat. Zo zijn je borsten mogelijk al wat groter geworden en worden je tepels wat donkerder. Ook kan het voorkomen dat er soms al wat vocht uit je tepels komt. In vergelijking tot de eerste zwangerschapsweken zijn je borsten nu minder gevoelig geworden.

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety