Je bent 29 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 29 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

29 weken zwanger

Lengte : 38,5 cm
Gewicht : 1150 gram

Je baby in week 29 van je zwangerschap

Je baby in week 29 van je zwangerschap

Je kindje weegt deze week meer dan een kilo! En dat gewicht zal de komende weken blijven toenemen. De baby is nu ongeveer 38,5 centimeter. De hersenen groeien nu ook erg snel. Om die hersenen de ruimte te geven groeit het hoofd mee.

Elke dag wordt je baby sterker door alle oefeningen die het doet in de baarmoeder. Vanaf deze week tot de geboorte krijgt de baby via de placenta verschillende belangrijke stoffen binnen die het immuunsysteem beschermen tegen infectieziekten.

Vooral de zintuigen ontwikkelen zich in deze laatste fase erg snel. Waar je kindje kort geleden alleen nog geluiden kon waarnemen reageert het nu ook op licht en zelfs op schaduw. Zodra de kleine door licht of geluid wakker wordt voel je dat in je buik door de bewegingen die het maakt. De baby kan jouw stem inmiddels onderscheiden van anderen. Praat daarom veel met je kindje, het kan je horen!

De ruimte in de baarmoeder wordt met de week kleiner voor de baby. Daardoor zal jij ook steeds beter kunnen voelen dat het zich beweegt. Dat bewegen doen ze vooral op momenten dat jij slaapt of lekker op de bank ligt. Hierdoor is het mogelijk dat je wat minder kan slapen. Maar zelfs dat is iets wat de natuur heeft geregeld, want hierdoor went je lichaam alvast aan de korte nachten na de bevalling.

Jouw lichaam in week 29 van je zwangerschap

Vanaf deze week zal je waarschijnlijk merken dat het aantal oefenweeën toeneemt. Je lichaam zal dit blijven doen tot de echte bevalling. Op deze manier bereidt je lichaam zich zo optimaal mogelijk voor.

Veel vrouwen hebben in deze fase last van kortademigheid, bandenpijn of rugpijn. Omdat je lichaam veel vocht vast houdt, kan je ook last krijgen van dikke voeten. Als je veel staat achter elkaar is dat slecht voor je voeten, maar ook voor je rug. Zorg dus dat je genoeg momenten hebt waarop je even gaat zitten. Blijf ook denken aan goede voeding en drink voldoende.

Nu de zwangerschap zover is gevorderd is het ook tijd om na te denken over de bevalling. Weet je al waar je wilt bevallen en hoe? Je verloskundige of gynaecoloog zal je er rond deze tijd zeer waarschijnlijk naar vragen. Bespreek het met hen en vraag ze welke oefeningen je al zou kunnen doen om je nog beter voor te bereiden op de bevalling.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety