Je bent 24 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 24 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

24 weken zwanger

Lengte : 30 cm
Gewicht : 600 gram

Je baby in week 24 van je zwangerschap

Je baby in week 24 van je zwangerschap

Je baby is nu ongeveer 30 centimeter lang en weegt zo’n 600 gram. De buikomtrek is in de afgelopen periode gegroeid naar ongeveer 17 centimeter. Je zal hebben gemerkt dat je de aanwezigheid van je kindje in je buik steeds meer voelt. Dat komt omdat het steeds sterker wordt en daardoor actiever.

De ogen van de kleine beginnen zich te openen. Doordat de botten in het lichaam van je kindje sterker zijn geworden, kan het zelfs al zitten in je buik. De hersenen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. De ontwikkeling van de traanklieren is nu ook volop bezig en de kleine kan al traanvocht produceren. De smaakpapillen zijn nu helemaal ontwikkeld, daardoor kan de kleine de smaak van vruchtwater leren herkennen. In deze fase drinkt een baby per dag tussen de 200 en 750 ml vruchtwater. Hierdoor ervaart de baby slikreflexen die het bij de geboorte helemaal zelfstandig zal beheersen. Het vruchtwater wordt elke drie tot vier uur volledig vervangen. Doordat je baby zo hard groeit krijgt het meer behoefte aan energie. Het is daarom belangrijk dat jij daar rekening mee houdt bij wat je eet. Gezonde voeding (fruit en groenten) en veel water is goed voor je kleine! Op de longen na zijn alle organen nu ontwikkeld. Doordat je kleine vruchtwater in en uit ademt oefent het de longen. Nog maar even en dan zijn ook de longen er helemaal klaar voor.

Jouw lichaam in week 24 van je zwangerschap

De bovenrand van je baarmoeder loopt nu van de navel tot aan de bekken. Doordat de baarmoeder zo groot is zorgt deze voor druk op je blaas. Die druk is er de oorzaak van dat jij vaker moet plassen. Ook zal je merken dat je per keer kleinere hoeveelheden plast.
Je baby laat zich nu zo duidelijk voelen dat er vanaf deze zwangerschapsweek ook meer te beleven valt voor je partner! Want de bewegingen in je buik zijn met de hand goed te voelen. Als je iemand dit wilt laten voelen kan je dat het beste doen als je even rustig gaat zitten. Wanneer je loopt en beweegt wieg je de baby als het ware in slaap. Je zult zien en voelen dat de kleine van zich laat horen als jij even stil zit. Je baby slaapt per dag ongeveer 16 tot 20 uur.

Omdat je kindje steeds meer dingen waarneemt in je buik kan het ook merken wanneer jij gestrest bent. Probeer daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat er situaties ontstaan waar jij stress van kan krijgen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety