Je bent 18 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 18 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

18 weken zwanger

Lengte : 14 cm
Gewicht : 180 gram

Je baby in week 18 van je zwangerschap

Je baby in week 18 van je zwangerschap

Je baby weegt nu ongeveer 180 gram en is zo’n 14 centimeter lang. Deze week worden de tepels zichtbaar op de huid. Niet alleen het lichaam van de baby blijft groeien want ook de hersenen groeien flink mee. Ook de ontwikkeling van de oren blijft doorgaan. Je kunt ervoor kiezen om soms zachtjes een kinderliedje te zingen. Je baby went op die manier al aan de stem van zijn of haar moeder.

Ondanks dat de rest van het lichaam van je baby nu harder groeit dan het hoofd vormt deze nu nog zo’n derde van de totale lichaamslengte.

Jouw lichaam in week 18 van je zwangerschap

Dat je nu bijna halverwege de zwangerschap bent is te voelen aan je groeiende buik. De rand van de baarmoeder nadert de navel. Hierdoor krijgt je baby de ruimte om lekker te kunnen bewegen in jouw buik. Die bewegingen begin je mogelijk al behoorlijk te voelen. Soms voelt dat alsof kleine luchtbelletjes tegen de buikwand opstijgen en kietelen.
Maak je geen zorgen als je de bewegingen van je baby nog niet voelt. Het moment waarop dat voelbaar wordt verschilt per persoon. Het kan zijn dat je dat pas voelt in de 22e zwangerschapsweek.

Het is voor andere mensen nog niet direct zichtbaar dat je zwanger bent als je kleren aan hebt. Dat kan anders zijn als dit niet je eerste zwangerschap is. In dat geval heb je mogelijk al een behoorlijk buikje gekregen. Het liggen in bed kan vanaf nu mogelijk wat minder makkelijk worden. Op je buik slapen gaat steeds minder makkelijk. Het kan helpen om op je linker of rechter zij te gaan liggen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety