Voeding tijdens je zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Gezond eten is heel belangrijk als je zwanger bent. Als je gezond eet, komt dit de ontwikkeling van je kindje en het verloop van je zwangerschap ten goede.

Het belang van gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Het belang van gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Een deel van alles wat je eet en drinkt, komt bij je baby terecht. Tussen de 3e en 12e week ontwikkelen de belangrijkste organen van je baby zich. Door gezond te eten, groeit je kindje beter. Ook heb je zelf minder kans op klachten als misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur of een hoge bloeddruk.

De Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf kan je helpen om gezond te eten en drinken, of je nu zwanger bent of niet. De 5 groepen zijn:
1. Groente en fruit
2. Brood, pasta en peulvruchten
3. Zuivel, vlees vis, ei en vleesvervangers
4. Vetten en olie
5. Water

Vijf regels van de Schijf van Vijf

Probeer je te houden aan de 5 regels van de Schijf van Vijf:

1. Eet gevarieerd
Eet en drink elke dag producten uit alle vijf de groepen. Elk voedingsmiddel bevat andere voedingsstoffen, in verschillende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten is de kans het grootst dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt.

2. Eet niet teveel en beweeg
Je hoeft niet voor twee te eten als je zwanger bent. De ontwikkeling van je kindje vraagt energie, maar je bent vaak minder beweeglijk als je zwanger bent. Daardoor verbruik je ook minder. Lijn of vast tijdens je zwangerschap niet. Dan krijg je misschien niet genoeg voedingsstoffen binnen. Eet op vaste momenten en verspreid je eetmomenten goed over de dag: drie keer een hoofdmaaltijd en drie of vier keer een tussendoortje. Kies het liefst gezonde tussendoortjes zoals een plak ontbijtkoek, een schaaltje yoghurt of fruit. Een plak ontbijtkoek bevat 75 kilocalorieën, een plak cake 130!

3. Gebruik minder verzadigd vet
Veel mensen denken dat vet slecht voor je is. Dit is een misverstand, vet is een onmisbare brand- en bouwstof voor je lichaam. Onverzadigd (zacht) vet is gezond, verzadigd (hard) vet is ongezond. Halvarine is bijvoorbeeld zacht, roomboter is een stuk harder. Zo kun je goede vetten herkennen in de supermarkt.

4. Eet veel groente, fruit en brood
Veel groente en fruit eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Vezels uit groente, fruit en brood bevorderen de spijsvertering en darmwerking.

5. Ga veilig met voedsel om
Door te letten op hygiëne en houdbaarheid van producten, verklein je de kans om ziek te worden. Een paar tips op een rij:

  • Houd alles schoon tijdens het koken: het eten, je handen en het keukengerei
  • Houd rauw voedsel gescheiden van bereid voedsel
  • Zorg dat je eten goed verhit wordt
  • Bewaar bederfelijk eten in de koelkast
  • Let op de houdbaarheidsdatum

Extra informatie : Wat mag ik niet eten als ik zwanger ben?

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety