Je bent 16 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 16 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

16 weken zwanger

Lengte : 10 - 11,5 cm
Gewicht : 90 - 100 gram

Je baby in week 16 van je zwangerschap

Je baby in week 16 van je zwangerschap

De foetus is in de zestiende zwangerschapsweek zo’n 11 centimeter lang en weegt ongeveer 100 gram. Tot deze week groeien baby’s nagenoeg even hard. Dat wordt hierna anders omdat de ene baby minder hard groeit dan de ander. De baby kan vanaf nu onderscheid maken tussen donker en licht. Nu zal je misschien denken hoe kan dat nou, want de baby heeft de ogen toch dicht? Dat klopt, maar net als jij kan ook je baby het verschil tussen dag en nacht waarnemen door de oogleden heen.

De baby kan vanaf deze week ook geluiden waarnemen. Het is niet zo dat de baby in je buik zit mee te luisteren met wat er gebeurt, maar de baby voelt het geluid wel.

Jouw lichaam in week 16 van je zwangerschap

In je buik groeit de moederkoek uit tot een nieuw orgaan. In deze week ontwikkelt de zogenaamde chorion zich tot placenta. Deze zal via de navelstreng zorgen voor zuurstof, voedingstoffen en afweerstoffen. De placenta neemt vanaf de vierde maand van de zwangerschap de volledige functie van de chorion over.

Ondertussen is je baarmoeder boven je schaambeen uitgegroeid. Dat zorgt ervoor dat je minder vaak moet plassen omdat er weer meer ruimte is voor de blaas. In de afgelopen weken heb je waarschijnlijk last gehad van een of meerdere zwangerschapskwaaltjes. Die kreeg je door het HCG-hormoon. Deze week is er goed nieuws voor je, want het HGC-hormoon wordt nu vervangen door progesteron. Nadeel is wel dat ook progesteron voor kwaaltjes kan zorgen. Progesteron maakt dat je lichaam weker wordt. Je darmen worden daardoor ook minder sterk en dat kan er voor zorgen dat je ontlasting harder wordt. Die harde ontlasting ontstaat doordat het nu langer wordt opgehoopt. Gezond eten en vooral veel drinken is nu erg belangrijk.

Zwangeragenda 468x60

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety