Mama achter de business : Monique Tekstra-van Lochem (Antropomo)

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Je herkent het vast wel. Soms heb je een gevoel dat je als moeder de hele dag duizend dingen tegelijk aan het doen bent. En dan gaat het niet alleen om de huishoudelijke taken. Maar wat te denken van een moeder die bezig is met het schrijven van een boek, het runnen van een gastouderbureau, het organiseren verschillende lezingen en events en het runnen van een webwinkel met alle leuke dingetjes van verschillende landen. En ja, als klap op de vuurpijl is zij ook nog eens antropoloog. Klinkt ongelofelijk, toch? Er is een Mom die dat allemaal doet en het lukt ook nog eens perfect! Even voorstellen: Monique Jacqueline Tekstra-van Lochem!

Kun je kort iets vertellen over jezelf en je bedrijf

Mijn naam is voluit Monique Jacqueline Tekstra-van Lochem (bijna 34 jaar), ik ben afgestudeerd als cultureel antropoloog, moeder van Noor (5) en Quint (2,5) en getrouwd met Paul (36). In 2009 heb ik ANTROPOMO opgericht, het bedrijf waarmee ik vooral kinderen de rijkdom aan culturen in de wereld wil laten zien. Sinds 2013 ben ik bovendien houder van Gastouderbureau Kroostopvang Amersfoort e.o..

Wat was je motivatie om je eigen bedrijf op te starten?

Begin 2009 ben ik bevallen van Noor, na afloop van mijn zwangerschapsverlof werd mijn contract bij mijn toenmalige werkgever niet verlengd. Ondanks dat ik ontzettend genoot van juist die bijzondere tijd met mijn dochter, wilde ik dolgraag weer aan het werk. Als cultureel antropoloog heb je alleen carriere technisch zeg maar gerust een achterstand op mede sollicitanten. En na 100.000x te hebben uitgelegd waarom juist ik als antropoloog heel goed op een bepaalde functie zou passen, besloot ik mijn eigen werk te gaan creëren en tegelijkertijd mijn hart te volgen.
Al tijdens mijn studie was ik bezig met kinderen in andere culturen en zeker nu ik zelf moeder ben vind ik het belangrijk de kinderen hier te informeren over het leven van leeftijdgenootjes daar. Maar hoe? Dat was de grote vraag en het duurde dan ook nog tot 2012 voordat ik besloot naast mijn webshop met Fair Trade artikelen, een prentenboekenreeks te gaan ontwikkelen.
Schrijven, kinderen, reizen en culturen, al mijn passies gecombineerd. En dat resulteerde in 2013 in mijn allereerste kinderboek ‘Tenzin viert feest’. En dit is pas deel 1 van de Tenzin reeks. Tenzin reist de hele wereld over om kinderen vanaf 3 jaar te laten zien hoe vriendjes en vriendinnetjes in andere landen en culturen leven.
Eind 2009 kreeg ik uiteindelijk een baan bij Gastouderbureau Kroostopvang. Door hen werd ik voor de uitdaging gesteld om de regio Amersfoort op te gaan zetten. En zo geschiedde. In 2013 deed zich de mogelijkheid voor om de door mij opgerichte regio over te nemen en om te vormen naar een op zichzelf staand gastouderbureau. Wederom een uitdaging die ik met beide handen aangreep.

Wat is de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?

Het vinden van de meest geschikte onderzoeksplek voor mijn afstudeeronderzoek. Ik deed onderzoek naar het leven van Tibetaanse kindmonniken in een Tibetaans Boeddhistisch klooster in Zuid India. Maar voordat ik daar kon wonen, leven en onderzoeken… daar ging wel een jaartje aan vooraf.

Wat vind je leuk in het runnen van je eigen business?

Ik vind de vrijheid fijn. Met Antropomo ben ik helemaal vrij om mijn activiteiten vorm te geven op de manier waarop ik dat wil. Met Kroostopvang heb ik mij in zekere zin wel te houden aan de lijn die wordt uitgezet door het moederbedrijf, maar omdat die lijn zo goed bij mij past en bij de manier waarop ik wil werken, voelt dat allerminst beperkend.
Tja en natuurlijk is het ook erg leuk dat elke stap die ik nu harder loop, ook in financiele zin naar mij toe komt. Dat motiveert ook wel.

Jij ben een moeder, vrouw en momtrepreneur. Hoe combineer je werk en privé? Hoe ziet bij voorbeeld je werkdag uit?

Maandag, woensdag en donderdag zijn mijn Kroostopvang-dagen. Daarin ben ik altijd heel duidelijk geweest. Iedereen weet dat ik op die dagen telefonisch en per mail bereikbaar ben en afspraken doe.
De tijden wisselen per dag: maandag en woensdag zijn lange dagen, maar op donderdag werk ik alleen onder schooltijd en sta ik om 15.00u weer op het schoolplein.
Op dinsdag werk ik voor ANTROPOMO, die dag schrijf ik, doe ik marketing, afspraken en zoek ik leuke nieuwe producten voor in de webshop. Ook dan haal ik om 15.00u Noor uit school, maar bij thuiskomst weet zij dat ik nog moet werken en mag zij dus anderhalf uur op de iPad. Voor haar een rustmoment en voor mij nog even wat extra werktijd.
Quint wordt deze dagen opgevangen door zijn gastouder (hoe kan het ook anders) en mijn moeder. Zonder hen kon ik de dagen niet zo indelen en kwam ik beduidend minder aan werken toe..
Oh ja en vrijdag is vrij, dan werk ik niet. Althans.. niet teveel, haha!

Waar ga je altijd met je kinderen heen in je eigen woonplaats? Wat is bij voorbeeld je favoriete speelplek, park of restaurant ? En waarom?

Op mijn vrije vrijdag doe ik eigenlijk niet heel veel bijzondere dingen met de kinderen. Als Noor ’s ochtends op school zit heb ik mijn Quint-moment. We gaan samen boodschappen doen voor onze vrijdagavondborrel, want dat is inmiddels traditie. Samen lekkere kaasjes en andere hapjes uitzoeken voor ’s avonds. Als Noor weer thuis is gaat Quint naar bed en doe ik met Noor vaak een spel of we knutselen samen. Echt even quality time voor ieder kind.
Met zijn vieren gaan we regelmatig een pannenkoek eten bij HeyPannenkoek! of DIMS hier in Vathorst. Beide restaurants zijn perfect ingesteld op kinderen, waardoor Paul en ik fijn kunnen kletsen, terwijl de kinderen zich ook goed vermaken.

Wat heb je over jezelf geleerd sinds jij je bedrijf hebt gelanceerd?

Ik heb vooral geleerd dat het hebben van een eigen bedrijf echt helemaal mijn ding is. Ik vind het heerlijk om verantwoordelijkheid te hebben, beslissingen te kunnen nemen en zelf knopen te mogen doorhakken. Ook vind ik het ontzettend lekker om af en toe flink in het diepe te worden gegooid en dan maar te zorgen dat ik weer boven kom.
En ik heb vooral bevestigd gekregen dat ik echt een mensen-mens ben, ik vind mensen in alle verscheidenheid fantastisch.

Als je je leven zou kunnen terugdraaien, wat zou je dan anders hebben gedaan?

Dan zou ik al in mijn studie een stage hebben gedaan, waar ik later ook wat aan zou hebben. Die praktijkervaring heb ik vooral in het begin gemist, toen ik een baan zocht. En ik geloof dat ik dan mijn opleiding Interreligieuze Spiritualiteitsstudies zou hebben afgemaakt, nog meer zou hebben gereisd en daarover vooral veel zou hebben geschreven.
Maar eigenlijk vind ik dit een rotvraag, want als ik al die dingen had gedaan, dan had ik alle dingen die ik nu heb en doe waarschijnlijk gemist.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Over 5 jaar is Gastouderbureau Kroostopvang Amersfoort nog veel verder gegroeid en dusdanig bekend in de regio dat mensen die opvang zoeken voor hun kind niet meer automatisch naar een kinderdagverblijf stappen, maar weten dat ze voor persoonlijke, kleinschalige maar zeer professionele opvang bij ons moeten zijn.
Over 5 jaar is hopelijk ook de hele reeks van Tenzin boeken af. Mijn plan is ieder jaar een nieuw deel uit te brengen. Met die reeks hoop ik uiteindelijk ook alle scholen enthousiast te krijgen. Een echt wereldorientatie/cultuureducatief lespakket is er nog niet echt en ik hoop dat Tenzin dit gaat worden. Dat alle kinderen mijn boeken kennen en met Tenzin leren over de wereld. Het zou echt gaaf zijn als dat over 5 jaar is gelukt.
En als dat dan allemaal gelukt is over 5 jaar, dan kan ik eindelijk met Paul en de kinderen die wereldreis gaan maken. Een jaar lang met het hele gezin de wereld over, om Quint en Noor ook in het echt te kunnen laten zien hoe prachtig de wereld is en welke mooie mensen er wonen!

Heb je tips voor andere moeders die graag hun eigen onderneming willen starten?

Niet twijfelen: doen! En altijd je hart volgen. Als iets niet goed voelt, dan wordt het ook niets. Luister daarnaar en straal je enthousiasme uit naar anderen!

Voor de webshop vol hippe Fair Trade artikelen voor ‘mooie mama’s, mooie kindjes, en een mooie wereld’ ga naar www.antropomo.nl
Meer informatie over het prentenboek van Monique ‘Tenzin viert feest’ (voor kinderen vanaf 3 jaar) ga naar www.antropomo.nl
Meer informatie over Gastouderbureau Kroostopvang Amersfoort e.o.: www.kroostopvang.nl

Twitter : twitter.com/antropomo

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Mama achter de website: Mirjam van Rijn (Uktuktuk.nl)
Mama achter de webwinkel : Daphne Engelke ( Be-Flowerd.nl )
Mamas achter de webwinkel : Ellen en Annelies Blom (Juffrouwblom.com )
Mama achter de webwinkel : Janita Dijkstra (Boefjespost.nl)
Mama achter het boek : Diana Koster (Perfecte Moeders bestaan niet)
Mama achter de webwinkel : Mirjam van Vliet ( Happybellys.nl )
Mama achter het boek : Irene Easton (MOE is MOE maar voldaan)
Mama achter de webwinkel: Mariska Messink (VillaKaatje.nl)
Mama achter de weblog: Mariska Hidding-vd Meer ( Meer Mariska )
Mama achter de business : Natalie van Gelder (Baby Sensory Nederland)
Mama achter de webwinkel: Anita den Besten (Prematuur.nl)
Mama achter de webwinkel : Joke Feddema (Knuffels à la carte)
Mama achter de webwinkel : Eva den Doelder (Rondom Eva)
Mama achter het boek : Elsbeth Teeling (Relax mama!)
Mama achter de website : Susan Aretz (smulpaapje.nl)
Mama achter de website : Vanesa Alberga (Jufjannie.nl)

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety