Mamas achter de webwinkel : Ellen en Annelies Blom (Juffrouwblom.com )

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Juffrouw Blom is geen echte, maar een digitale juffrouw die taalles geeft aan leerlingen van de basisschool én van de middelbare school. Juffrouw Blom levert computerprogramma’s voor thuisgebruik die kinderen helpen beter te worden in taal. Maar wie zit er achter "de software"? Even voorstellen: Ellen en Annelies Blom!

Kunnen jullie iets meer vertellen over jezelf ?

Ellen: Moeder van een gezin van drie kinderen: Jasper (12), Marijn (10) en Tom (3). Ik heb economie gestudeerd en ik heb acht jaar lang bij Schiphol Group gewerkt; het grootste deel van de tijd als ontwikkelaar van producten en diensten voor de luchthaven. Nu werk ik voor een bank.

Annelies: Moeder van een gezin van twee kinderen: Sem (3) en Lola (1). Annelies heeft na de havo Schoevers gedaan en werkt vier dagen in de week bij de Moeder van Juffrouw Blom, Muiswerk Educatief, als sales manager.

We hebben ook allebei een man, maar zijn niet getrouwd. Moeder van Ellen en Annelies is Coby. Er zijn geen andere kinderen. Coby was lange tijd ‘de vrouw van’ haar ondernemende man Jasper. Samen runden ze rozenkwekerij. Toen Jasper zijn bedrijf verkocht, draaiden ze de rollen om en ging Coby ondernemen. Samen met haar broers en zus richtte ze Muiswerk Educatief op. Toen ze daarmee stopte, ging Juffrouw Blom van start.

Hoe kwamen jullie op het idee van Juffrouw Blom? Wat is verhaal hierachter?

Ellen: ‘Juffrouw Blom werd geboren vlak na een grote vakantie, een paar jaar geleden. Annelies en ik hadden beide last van opstart-problemen en Coby was een beetje in een gat gevallen, nadat ze was gestopt bij Muiswerk. We vroegen ons af of voor onszelf beginnen misschien een optie was.

We bedachten een paar concepten, maar Juffrouw Blom lag het dichtste bij huis. Coby is ooit samen met haar broers en zus Muiswerk Educatief gestart. Muiswerk ontwikkelt en verkoopt educatieve software voor scholen. De particuliere markt was nog onontgonnen en wij besloten dat we die voor onze rekening wilden gaan nemen.
Ons doel met Juffrouw Blom was (en is): uitvinden of het leuk is om te ondernemen en ontdekken wat werkt en niet werkt. Annelies en ik hebben allebei nog een gewone baan en voorlopig willen we dat niet veranderen.’
Het grootste gedeelte van de dagelijkse business komt voor rekening van Coby. Zij bespreekt (meestal via e-mail) met klanten welke producten het best passend zijn en zij doet ook de administratie. De man van Coby (onze vader) brengt de pakjes naar het postkantoor.

Ellen heeft JuffrouwBlom.com een tijdje als ‘hoofdbaan’ gedaan, samen met Coby. Ellen de marketing en moeder de sales en de administratie, met Annelies als vaste vervanger.
Dat was toen Ellen twee jaar in Hong Kong woonde met haar gezin. In die tijd leerden we ook de onderwijsbehoeften van Nederlandse families die in het buitenland wonen kennen en daar zijn we toen goed op ingesprongen. Daarnaast ontwikkelden we in die periode een aantal nieuwe programma’s, waaronder Engels.

Ellen: ‘Het was fijn om de tijd te hebben om het allemaal goed op te starten, maar eenmaal terug in Nederland merkte ik dat ik collega’s miste en dat het marketinggedeelte van Juffrouw Blom weinig tijd meer kostte en toen ben ik weer in loondienst gegaan.’

Op dit moment is Coby overdag met de webshop bezig, en Annelies en Ellen nog een paar uur in de week en dan vooral in de avonduren. Op woensdag is de winkel een paar uur gesloten, omdat Coby dan op de kleinkinderen past. Binnengekomen mail wordt dan ‘s avonds weggewerkt.

Wat vonden jullie het leukste aan het opzetten van jullie webwinkel? En het moeilijkst?

Annelies: ‘Je hebt enorm veel eer van je werk. Meer dan wanneer je ‘voor een baas’ werkt. De dag dat we live gingen en de eerste bestellingen binnenkwamen, dat voelde zooo goed.’

Maar elke doorbraak is leuk. We bieden sinds kort Drempeltoetsen aan. Die toetsen stellen vast op welk taal- of rekenniveau een kind presteert. Van de week hadden we in ieder werelddeel een kind dat onze toets online aan het maken was. Als je dan bedenkt dat zo’n product in korte tijd een succes geworden is, dan geeft dat een trots gevoel.
Maar het allerleukst zijn berichten van vaders en moeders die blij zijn dat hun kind in korte tijd grote stappen vooruit hebben geboekt. Nederlandse kinderen die op een bepaald onderdeel achterliepen en dit dankzij onze software hebben bijgespijkerd, of kinderen in het buitenland die binnen afzienbare tijd weer terug gaan naar een Nederlandse school en dus met spoed een inhaalslag moeten maken met taal en/of rekenen. Het is heel gaaf om te horen als dat is gelukt.

Coby: ‘Wat ik het leukste vind, is dat kinderen die in het buitenland opgroeien zonder Nederlandse School in de buurt, dankzij onze producten op een betaalbare manier aan het Nederlands kunnen blijven werken. En waar ik ook van geniet zijn de contacten met vaders en moeders. ’s Morgens zit mijn mailbox bijna altijd vol met berichten van ouders (vooral uit het buitenland) en ieder kind en ieder verhaal is uniek. Om per kind en per situatie de optimale aanpak te bedenken en dan te zien dat het werkt, dat maakt mijn werk echt heel leuk en dankbaar.’

Het moeilijkst:
Ellen: ‘Het moeilijkst vind ik dat je alles zelf moet uitvinden. Als je voor een groot bedrijf werkt en je laat een website bouwen, dan ben je opdrachtgever en dan zit je zelf vaak nauwelijks aan de knoppen. JuffrouwBlom.com werkt met een beperkt budget en daarom moeten alles zelf doen. SEO, SEA, blogs, social media. Alleen de site hebben we laten bouwen (door Bolden.nl). Het voordeel voor onze werkgevers is dat we ons nu nooit meer een oor laten aannaaien, omdat we goed weten hoe arbeidsintensief of ingewikkeld zaken zijn.
Coby: ‘Veruit het minst leuk vind ik de boekhouding. Het is niet moeilijk, maar het moet wel gebeuren. Het is veel en het komt iedere dag terug.’

Hoe komen jullie aan alle taalprogramma`s? Werken jullie nog met andere partijen?

De meeste programma’s zijn ontwikkeld door Muiswerk Educatief. Wij zijn wederverkoper voor de particuliere markt. Inmiddels hebben wij zelf, onder de bezielende leiding van de hoofdontwikkelaars van Muiswerk, zelf ook een aantal programma’s ontwikkeld. Die worden ook op scholen aangeboden, maar zijn ook in de winkel van Juffrouw Blom te vinden. We bieden geen producten van andere uitgevers aan, maar wat niet is, kan nog komen.

Jullie zijn moeders, vrouwen en momtrepreneurs. Hoe combineren jullie werk en privé? Hoe ziet bij voorbeeld jullie werkdag uit?

Annelies: Overdag werk ik dus in loondienst, en ‘s avonds doe ik altijd nog wel een en ander voor Juffrouw Blom. Soms tien minuten en soms ben ik een hele avond bezig. Ik ben vooral druk als mijn moeder op pad is, of op mijn kinderen aan het passen is. Mijn kinderen zijn nog klein en gaan op tijd naar bed. Na negen uur heb tijd voor Juffrouw Blom. Het voelt ook eigenlijk niet als werken. Ik zit vaak gewoon op de bank te klussen, met een glaasje wijn erbij, terwijl mijn vriend een film kijkt.

Ellen: Ik werk ook overdag. ’s Avonds en in het weekend heb ik tijd voor Juffrouw Blom.
Het werkt komt in golven. We hebben onlangs een nieuwe website gelanceerd. Dan is het een tijdje wat drukker. Mijn oudste kinderen gaan voor een groot deel hun eigen gang en de jongste ligt op tijd in bed. Als ik geconcentreerd iets moet doen, dan is dat tussen 21.00 en 0.00 uur ‘s avonds. Maar dat is nooit vaker dan een paar keer in de week. Ik zorg dat ik stipt om zes uur thuis ben, want dan vertrekt de oppas. De uren tussen zes en negen zijn exclusief voor het gezin; weten eten ook bijna altijd met zijn vijven.

Wat helpt, is dat we allebei slechte huisvrouwen zijn. We kunnen prima tegen een beetje rommel en goed delegeren aan de werkster.
Het mooie van een webwinkel is dat je de drukte enigszins kunt sturen. Op het moment dat je stopt met Adwords dan is het ineens een stuk rustiger. En bij ons is het in de vakanties ook nooit druk. Komt ook heel goed uit.

Waar gaan jullie altijd met je kinderen heen in jullie eigen woonplaats? Wat is bij voorbeeld jullie favoriete speelplek, park of restaurant ? En waarom?

Ellen: Ik ben dol op de Parade in Amsterdam. Op zondag gaan we vaak naar het Amsterdamse Bos. De grote jongens vinden het leuk om hutten te bouwen bij Jeugdland in Amsterdam-Oost en de jongste is voorlopig nog dik tevreden met een bezoekje aan de zandbak vlakbij ons huis of aan de Speeltuin bij het Melkhuis in het Vondelpark.

Annelies: Mijn kinderen houden heel erg van dieren. De geitenboerderij in het Amsterdamse bos staat met stip op 1. Artis gaan we ook graag naar toe en mijn jongste en die van Ellen vinden het fantastisch om naar Chimpie Champ in Aalsmeer te gaan.

Wat vinden jullie leuk in het runnen van je eigen business?

Wij doen het op een luxe manier. Ons inkomen hangt niet af van het succes van Juffrouw Blom en dat maakt dat het een betrekkelijk zorgeloze bezigheid is. Het geld dat we ermee verdienen is extra en zetten we in om leuke dingen mee te doen, die we ons anders misschien niet zouden kunnen veroorloven

Als jullie je leven zouden kunnen terug draaien is er iets wat zouden jullie dan willen veranderen of anders doen?

We hebben onze producten via Bol.com en andere online boekhandels aangeboden, en dat was geen succes. Veel gedoe en weinig opbrengst. Dat doen we nu ook niet meer.

We hadden eerder over moeten gaan op een nieuwe site en we hebben een dipje gehad qua bloggen. Ellen schreef toen ze in Hong Kong voor de Wereldomroep en dat was een goede stok achter de deur. Voor onze vindbaarheid op Google werkte dat fantastisch en daar hadden we meer energie in moeten stoppen, de afgelopen twee jaar.

Hoe zien jullie "Juffrouw Blom" over 2-3 jaar?

We laten het komen zoals het komt. Muiswerk werkt op dit moment aan een aantal mooie innovaties en we verwachten dat we daarmee de concurrentie nog wel een tijdje voor kunnen blijven. We waren tot voor kort vooral op taal gericht. Binnen afzienbare tijd is ook ons aanbod qua rekenen en wiskunde compleet en gaan we daarmee hard aan de weg timmeren.

Nederlandse Scholen in het buitenland hebben het moeilijk omdat de subsidiekraan is dichtgedraaid. Voor ons is dit een mooie gelegenheid om in deze markt een grotere rol te gaan spelen dan we nu al doen.
Logopedisten en remedial teachers weten ons ook steeds beter te vinden en we verwachten we dat we ook in deze markt nog behoorlijk kunnen groeien.

Welk advies zou je moeders mee willen geven die ook hun eigen webwinkel willen starten?

‘Just do it’. Gewoon beginnen en ervan uitgaan dat je oorspronkelijke idee niet het eindplaatje wordt. Wij hadden aanvankelijk helemaal niet aan de Nederlanders in het buitenland gedacht en dat bleek uiteindelijk onze belangrijkste doelgroep.

Een goeie webbouwer is wel heel belangrijk, want zeker het winkel- en betaalgedeelte dat vereist echt specifieke kennis. Hier mag je best wat geld voor uit trekken, maar niet meer dan een paar duizend euro.


Website : www.juffrouwblom.com
Twitter: twitter.com/juffrouwblom
Facebook : Juffrouwblom

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Mama achter de website: Mirjam van Rijn (Uktuktuk.nl)
Mama achter de webwinkel : Daphne Engelke ( Be-Flowerd.nl )
Mama achter de webwinkel : Janita Dijkstra (Boefjespost.nl)
Mama achter het boek : Diana Koster (Perfecte Moeders bestaan niet)
Mama achter de webwinkel : Mirjam van Vliet ( Happybellys.nl )
Mama achter de webwinkel : Joke Feddema (Knuffels à la carte)
Mama achter het boek : Irene Easton (MOE is MOE maar voldaan)
Mama achter de webwinkel: Mariska Messink (VillaKaatje.nl)
Mama achter de weblog: Mariska Hidding-vd Meer ( Meer Mariska )
Mama achter de business : Natalie van Gelder (Baby Sensory Nederland)
Mama achter de webwinkel: Anita den Besten (Prematuur.nl)

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety