Mama achter het boek : Elsbeth Teeling (Relax mama!) + winactie

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Als je net een baby hebt gekregen, staat je hele leven op zijn kop. Je ervaart soms (te) veel stress: slapeloze nachten, mislukt “dagje-voor-jezelf”, je man die weer eens iets niet snapt. Hoogste tijd om te proberen de stress wat te verminderen. Mama Elsbeth heeft een hilarische boek geschreven met veel simpele tips waarmee zij laat zien hoe het anders kan. Eerlijk en met humor : “Slapen is het nieuwe seksen” , "Die andere moeders doen ook maar wat". In twee worden: Relax mama!
Even voorstellen : Elsbeth Teeling!

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Elsbeth, ben 42 jaar oud en heb een dochter (Keet) van negen en een zoontje (Teun) van drie. Wij wonen samen met hun vader en mijn man Henno in Utrecht. Waar ik ook als schrijver werk. Vorig jaar is mijn boek Relax Mama! Van Uitgeverij Snor uitgekomen. Een boekje met 101 tips om een relaxte moeder te worden, zijn, of te blijven. Naar aanleiding van dit boek heb ik ook de ‘Club van relaxte moeders’ opgericht op Facebook. Deze club is in een jaar uitgegroeid tot een club met meer dan 16.000 volgers. Daar ben ik echt megatrots op.
Voorheen werkte ik in het bedrijfsleven als schrijftrainer en later als kennismanager. Ik heb verschillende managementfuncties gehad, maar in 2011 heb ik definitief gekozen voor het schrijverschap en mijn vaste baan opgezegd.

Vertel eens iets over je boek?

Ik schrijf eigenlijk al mijn hele leven, maar ben in 2003 gaan bloggen op www.zondagskind500.blogspot.nl .Toen ik in 2004 zwanger bleek van Keet ben ik vooral over mijn zwangerschap en daarna over het moederschap gaan bloggen. Deze blogs kwamen onder ogen van Uitgeverij Snor. Zij vroegen mij in 2010 of ik voor hun een boek voor moeders wilde gaan schrijven. Ik was toen net bevallen van Teun.

Relax Mama! is een heel grappig geïllustreerd boek van uitgeverij Snor dat bestaat uit 101 korte tips voor vrouwen die moeder worden. Het boek gaat niet over kinderen, maar uitsluitend over wat er met je gebeurt als je moeder wordt. Het dient als hart onder de riem en lachspiegel. Met mijn boek en mijn blogs hoop ik bij andere ouders een glimlach op het gezicht te laten verschijnen. Het moederschap is prachtig, maar het is ook niet altijd even makkelijk. Met Relax Mama! wil ik moeders laten lachen om hun eigen misère. Bijvoorbeeld met teksten als ‘die ander moeders doen ook maar wat’ of ‘onze excuses de roze wolk is tijdelijk buiten gebruik’. Ik wil wat lucht brengen, maar zeg eigenlijk ook: vergeet jezelf niet! Het boek zegt aan de ene kant ‘neem het allemaal niet te serieus’ en aan de andere kant ‘neem jezelf wél serieus’.

Hoe lang heb je erover gedaan om het boek te schrijven? Ben je daar fulltime of parttime mee bezig geweest?

Ik ben er een ongeveer een jaar mee bezig geweest. Eerst was het vooral heel veel leeswerk en onderzoek. Ik heb deskundigen geïnterviewd (zoals bijvoorbeeld wetenschapsjournalist Mark Mieras over de ‘moederhersens’ of een antropologe over moederschap in andere culturen). En verder was ik een jaar lang continu aantekeningen aan het maken. Ik maakte iets mee, verbaasde me ergens over of besprak iets met vriendinnen en dat schreef ik dan gelijk op. Die aantekeningen vertaalde ik naar scherpe one-liners of korte alinea’s.
Naast het schrijven van dit boek heb ik ook opdrachten als tekstschrijver van verschillende klanten, dus dat deed ik er naast. Maar het boek zat wel altijd in mijn hoofd en mijn aantekenboekje had ik altijd bij de hand.

Wat waren de belangrijkste uitdagingen die je bent tegen gekomen tijdens het schrijven van het boek?

Het belangrijkste was het vinden van de juiste vorm en de juiste toon. Aanvankelijk zou het een boek worden met ‘gewone’ artikelen en stukken tekst er in. Maar op de een of andere manier lukte het niet om dat echt pakkend of ‘anders’ dan het bestaande aanbod in bijvoorbeeld de bladen te krijgen. Tot ik samen met de uitgever en illustrator Moniek Paus op de huidige vorm kwam. Vanaf dat moment ging het ook als een dolle. De langere teksten die er al lagen heb ik vertaald naar hele korte teksten van soms maar één regel en illustrator Moniek Paus maakte daar vervolgens een prachtige en soms hilarische pagina van. Soms had ik zelf geen idee wat voor soort illustratie er zou moeten komen bij een uitspraak (bijvoorbeeld bij de zin ‘mama staakt’) Maar Moniek gaf er dan haar eigen draai aan waardoor mijn zinnen versterkt werden. Het is dus fantastisch goed uitgepakt. Zo goed dat we inmiddels aan een tweede boek aan het werk zijn samen.

Welke schrijvers lees je graag?
Ik ben groot fan van Arthur Japin. En in mijn laatste vakantie heb ik met heel veel plezier en bewondering Tonio van A.F.Th. van de Heijden gelezen. In het genre ‘moederboek’ heb ik eigenlijk niet echt een voorbeeld. Ik kan ook genieten van de columns van Aaf Brand Corstius en of van Hanna Bervoets. En verder heb ik vooral veel te weinig tijd om zelf te lezen. Ik hoop dat daar weer meer ruimte voor komt, want het werkt wel heel inspirerend en leerzaam om anderen te lezen.

Jij ben een moeder, vrouw en momtrepreneur. Hoe combineer je werk en privé? Hoe ziet bij voorbeeld je werkdag uit ?

Officieel werk ik drie dagen in de week. Dat wil zeggen dat ik door de week op maandag en woensdag thuis ben met de kinderen, mijn man Henno is vrijdag thuis. In rustige tijden ben ik op die dagen dus vooral moeder, maar als ik veel opdrachten heb schakel ik wel eens extra hulp in, of zet ik Teun net iets langer voor een film.
Op een werkdag breng ik eerst Keet naar school en Teun naar de opvang en dan ga ik daarna zo snel mogelijk aan de slag. Soms thuis en soms in de stad op een plek waar veel ZZP’ers werken. En op andere dagen moet ik op pad om bijvoorbeeld interviews af te nemen voor teksten. Als ik thuis werk dan vergeet ik op drukke dagen soms helemaal de tijd of vergeet ik soms bijna te lunchen. Af en toe zet ik gewoon een timer, zodat ik na een uur echt even pauze moet nemen van mezelf.
Maar het kan ook zo zijn dat ik het schrijven afwissel met wat dingen in huis doen. Alvast koken voordat de kinderen thuis zijn bijvoorbeeld. Maar hoe de dag ook loopt, uiteindelijk moet ik altijd rennen om de kinderen weer op te halen. Die werkdagen vliegen echt voorbij.

Waar ga je altijd met je kinderen heen in je eigen woonplaats? Wat is bij voorbeeld je favoriete speelplek, park of restaurant ? En waarom?

Wij wonen in Utrecht naast een heel leuk café: Café West. Daar zitten we dus het meest als het terassenweer is. Maar ik vind het ook heerlijk om met zijn vieren naar de stad te fietsen om een ijsje te halen aan de Oude Gracht en deze dan samen aan de gracht bij de eendjes op te eten.

Als je je leven kunt terug draaien, is er dan iets wat zou hebben willen veranderen? Of anders zou hebben gedaan?

Nee, helemaal niet. Ik ben in 2011 voor mezelf begonnen als schrijver en dat is de beste keuze ooit geweest. Ik heb ook banen gehad die minder bij me pasten, maar die waren op dat moment in mijn leven ook oké. En al die dingen die ik hiervoor heb gedaan maken me wie ik nu ben, en de schrijver die ik nu kan zijn.

Heb je nog plannen voor nieuwe boeken?

In september is mijn boek ‘Snorgids voor de 40+vrouwen’ verschenen. Dat is een boek voor alle vrouwen die 40 worden (of iets ouder). Het gaat over wat er allemaal met ons gebeurt als we ouder worden. Over hormonen, rimpels, vriendschappen op deze leeftijd, de relatie met je ouders, over hoe wij verschillen van de generatie voor ons en na ons en over hoe we ons psychologisch ontwikkelen. Dit boek bevat wel langere stukken tekst en interviews met deskundigen, maar wordt wel afgewisseld met grappige oneliners.

Verder ben ik op dit moment heel hard met met de opvolger van ‘Relax Mama!’ bezig. Dat is `Love Mama!` Het gaat over de volgende fase waar je als moeder in terecht komt. De fase waarin je één, twee of drie kinderen hebt, waar je je tijd en energie in stopt. De fase waarin je je realiseert dat het misschien tijd is om weer wat meer energie in je relatie te stoppen. De eerste jaren met kleine kinderen zijn gewoon zwaar. Ik denk dat iedereen dan wel eens een dip in haar relatie ervaart. Maar er zijn een heleboel vrouwen die hier niet met elkaar over praten. In `Love Mama` laat ik zien datt het gras echt niet groener is aan de overkant. Iedereen ervaart wel eens sleur en niemand heeft altijd zin in seks. Maar het is de moeite waard om de draad weer op te pakken. En dit weer allemaal met een flinke knipoog geschreven. Je moet het boek wel met een glimlach op je gezicht lezen en nog mooier als je het samen met een glimlach kunt lezen.

Heb je nog tips voor andere moeders die overwegen een eigen boek te schrijven?

Begin niet morgen maar vandaag. Ga gewoon schrijven en begin vandaag nog met een blog (dat kan altijd nog uitgroeien tot een boek). Schrijven is meters maken. Schrijven gaat het beste als je gelezen wordt door mensen die er enthousiast van worden. Of mensen die er echt iets aan hebben. Dat motiveert.
Toen ik in 2004 blogte over mijn belevenissen als moeder, toen las een klein groepje vriendinnen mijn blogs. Zij waren altijd enthousiast en stuurde het weer door aan andere vriendinnen. Met die blogs had ik een klein bereik. Inmiddels heb ik meer dan 14.000 volgers en gebruik ik ook deze blogs van 9 jaar geleden nog steeds op mijn Facebook-pagina of tijdens lezingen. Dat had ik nooit gedacht toen ik destijds mijn a4’tjes vooral voor mezelf en mijn vriendinnen schreef.

Wij mogen twee exemplaren van het boek “Relax mama! “ weggeven. Hoe do je mee? Like Moms and the City on Facebook. Delen is niet verplicht! Maar mag natuurlijk wel! Dat vinden wij leuk!

a Rafflecopter giveaway

Facebook : www.facebook.com/Clubvanrelaxtemoeders
Website : www.zondagskind500.blogspot.nl
Twitter: twitter.com/ElsbethT

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Mama achter de website: Mirjam van Rijn (Uktuktuk.nl)
Mama achter de webwinkel : Daphne Engelke ( Be-Flowerd.nl )
Mamas achter de webwinkel : Ellen en Annelies Blom (Juffrouwblom.com )
Mama achter de webwinkel : Janita Dijkstra (Boefjespost.nl)
Mama achter het boek : Diana Koster (Perfecte Moeders bestaan niet)
Mama achter de webwinkel : Mirjam van Vliet ( Happybellys.nl )
Mama achter het boek : Irene Easton (MOE is MOE maar voldaan)
Mama achter de webwinkel: Mariska Messink (VillaKaatje.nl)
Mama achter de weblog: Mariska Hidding-vd Meer ( Meer Mariska )
Mama achter de business : Natalie van Gelder (Baby Sensory Nederland)
Mama achter de webwinkel: Anita den Besten (Prematuur.nl)
Mama achter de webwinkel : Joke Feddema (Knuffels à la carte)
Mama achter de webwinkel : Eva den Doelder (Rondom Eva)

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety