Mama achter de business : Brechje Koster (Babygebaar.nl)

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Jonge moeders kunnen zich soms gefrustreerd en hulpeloos voelen wanneer het ze maar niet lukt hun baby’s of (hele) jonge kinderen te begrijpen. Want al kunnen baby’s nog niet of nauwelijks praten, toch willen ze je (soms) graag iets vertellen. Lichaamstaal is dan de eerste en enige manier van communiceren.
Heb je ooit eerder ober babygebaren gehoord? Dit is een speciale manier van communiceren tussen je kind en jou. Je ondersteunt als het ware je gesproken taal met gebaren. Mama Brechje vond het zo leuk en leerzaam om met haar eigen dochter in gebarentaal te communiceren dat zij een eigen bedrijf in baby- en kindergebaren heeft gestart.
Even voorstellen: Brechje Koster!

Kun je kort iets vertellen over jezelf en je bedrijf ?

Mijn naam is Brechje Koster, 33 jaar, getrouwd, mama van 3 kinderen en eigenaar van Baby- en kindergebaar. In 2004 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming en heb ik een aantal jaren met heel veel plezier in de museumwereld gewerkt. Als medewerker educatie en/of evenementen mocht ik alle leuke dingen organiseren. Tijdens mijn zwangerschap van onze oudste dochter ben ik in aanraking gekomen met babygebaren en toen we dat (met veel succes en plezier) met haar gingen proberen was de stap naar een eigen bedrijf hierin snel gezet. Dat was april 2010. Tot en met maart van dit jaar heb ik mijn museumbaan en eigen bedrijf gecombineerd. Sinds 1 april ben ik volledig zelfstandig ondernemer en heb ik een bedrijf in baby- en kindergebaren; een vorm van communiceren die kleine kinderen helpt om zich te uitten als praten nog niet lukt. Zie www.babygebaar.nl

Wat was je motivatie om je eigen bedrijf op te starten?

Ontdekken of ik, met iets wat ik vooral heel leuk vind, ook mijn eigen brood zou kunnen verdienen. Niet meer een hobby, ‘iets voor erbij’ maar echt een serieus bedrijf.

Wat is de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?

De stap nemen om mijn contract op te zeggen in de museumwereld was er eentje die ik lang heb uitgesteld, veel over heb gepraat met vrienden en collega’s en hard over heb nagedacht. De bezuinigingen in de cultuur sector en de honger naar iets nieuws maakte dat ik die stap uiteindelijk heb gezet. Tot nu toe zonder spijt.

Wat vind je leuk in het runnen van je eigen business?

Natuurlijk klinkt het ideaal om je eigen baas te zijn, zelf je werkzaamheden te mogen bepalen en je werkdagen in te delen. Dat vind ik zeker ook pluspunten. Maar veel leuker vind ik het eigenlijk dat ik nieuwe dingen leer en talenten bij mezelf ontdek; ik had 10 jaar geleden bijvoorbeeld echt niet gedacht dat ik een eigen site zou bijhouden, of een eigen spel zou hebben ontwikkeld. Daarnaast heb ik nog steeds iedere dag plezier in het vertellen/ laten zien over babygebaren. Hoe stoer is het dat mensen geholpen worden door mijn informatie, mijn materialen of een cursus?!

Jij ben een moeder, vrouw en momtrepreneur. Hoe combineer je werk en privé? Hoe ziet bij voorbeeld je werkdag uit?

Ik werk 2 volledige werkdagen, daarnaast vaak ook nog wel 1 of 2 avonden en soms in het weekend. Onze oudste dochter gaat naar school, de jongste dochter nog naar de creche of oma komt oppassen. Zoonlief is van oktober 2013 dus die ligt nog veel te slapen en gaat straks met zijn zus mee naar de creche. Ik kan dan echt hele dagen werken, maar ook gewoon samen met de kids eten en ze in bed doen.

Moet ik ’s avonds weg om een workshop te geven en kan ik daarom niet voorlezen? Nou, dan doen we dat toch ’s ochtends als papa onder de douche staat; heerlijk met 3 kinderen in het grote bed.

Waar ga je altijd met je kinderen heen in je eigen woonplaats? Wat is bij voorbeeld je favoriete speelplek, park of restaurant ? En waarom?

Wij wonen in een wijk met veel speelplekken; een rondje door de buurt wandelen en dan onderweg ‘wel 10 speeltuinen’ tegen komen is dus altijd groot feest. Maar de kinderboerderij of een grote speeltuin iets verder weg zijn ook favoriet. We hebben wederom ons abonnement op de dierentuin verlengd; even op zondagochtend naar de olifanten en de aapjes kijken en daarna koffie drinken; daar laat ik mijn laptop graag voor dicht!

Wat heb je over jezelf geleerd sinds jij je bedrijf hebt gelanceerd?

Het is dan wel mijn bedrijf, ik hoef het zeker niet alleen te doen. Ik hoef niet overal verstand van te hebben maar kan ook mensen inhuren of om advies vragen.

En ook; natuurlijk wil ik graag mijn brood verdienen, maar niet ten koste van alles en iedereen. Het is misschien niet zo zakelijk, maar ik vind het in sommige gevallen veel belangrijker dat mensen blij en tevreden zijn, dan dat ik de hoofdprijs betaald krijg. Een verschrikkelijk commercieel bedrijf zou niets voor mij zijn.

Als je je leven zou kunnen terugdraaien, wat zou je dan anders hebben gedaan?

Pooh wat een vraag! Ik weet niet of ik iets anders zou hebben gedaan. Dat klinkt misschien arrogant, maar het is goed zoals het is gegaan.
Eerder uit de museumwereld stappen? Ik heb er een super tijd gehad dus waarom? Meer werken, minder tijd met de kids of andersom? De verdeling is goed zoals deze nu is. Nee hoor, ik laat het lekker zo ☺

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

Drie kinderen op de basisschool; ooh wat klinkt dat al oud. Ik hoop daarnaast nog steeds met heel veel plezier mijn bedrijf te runnen. Inmiddels hebben we een team van docenten in heel Nederland, hopelijk zijn tegen die tijd alle provincies goed vertegenwoordigd. Ik heb zeker nog een aantal producten op mijn wensenlijstje staan die ik graag zou ontwikkelen, hopelijk lukt dat de komende 5 jaar.

Heb je tips voor andere moeders die graag hun eigen onderneming willen starten?

Probeer maar, durf maar. Dan sla je een keer een flater, nou ja. Anders blijf jij je jouw hele leven afvragen; ‘wat als…’

Website : www.babygebaar.nl
Twitter: twitter.com/babykindgebaar
Facebook : www.facebook.com/babykindgebaar

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Mama achter de website: Mirjam van Rijn (Uktuktuk.nl)
Mama achter de webwinkel : Daphne Engelke ( Be-Flowerd.nl )
Mamas achter de webwinkel : Ellen en Annelies Blom (Juffrouwblom.com )
Mama achter de webwinkel : Janita Dijkstra (Boefjespost.nl)
Mama achter het boek : Diana Koster (Perfecte Moeders bestaan niet)
Mama achter de webwinkel : Mirjam van Vliet ( Happybellys.nl )
Mama achter het boek : Irene Easton (MOE is MOE maar voldaan)
Mama achter de webwinkel: Mariska Messink (VillaKaatje.nl)
Mama achter de weblog: Mariska Hidding-vd Meer ( Meer Mariska )
Mama achter de business : Natalie van Gelder (Baby Sensory Nederland)
Mama achter de webwinkel: Anita den Besten (Prematuur.nl)
Mama achter de webwinkel : Joke Feddema (Knuffels à la carte)
Mama achter de webwinkel : Eva den Doelder (Rondom Eva)

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety