Vruchtwaterpunctie

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Een vruchtwaterpunctie toont aan de hand van onderzoek van het vruchtwater aan of je baby een afwijking heeft. De test is heel betrouwbaar.

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Met een vruchtwaterpunctie kunnen verschillende mogelijke afwijkingen bij je ongeboren baby opgespoord worden:

  • Chromosoomafwijkingen (Downsyndroom, trisomie 13 en trisomie 18)
  • DNA- en metabole afwijkingen
  • Open ruggetje
Voor het onderzoek wordt wat vruchtwater opgezogen uit de baarmoeder. Voor het chromosoom- en DNA-onderzoek worden losse cellen van je baby in het vruchtwater onderzocht. Een grotere hoeveelheid AFP-eiwitten in het vruchtwater kan wijzen op een open ruggetje bij je baby.

Betrouwbaarheid

Een vruchtwaterpunctie is betrouwbaarder dan een vlokkentest. De kans op een onduidelijke uitslag is bij een vruchtwaterpunctie 2 op 1000 en bij een vlokkentest 15 op 1000.

Werkwijze vruchtwaterpunctie

Met een echo bepaalt de arts wat de beste plek is voor een prik. Meestal wordt niet plaatselijk verdoofd. De verdovingsprikken zijn even pijnlijk als de prik voor de punctie. Voor het onderzoek is ongeveer 15-20 milliliter vruchtwater nodig. Het opzuigen hiervan duurt meestal maar een halve minuut.

Soort testWanneer?Pijn tijdens testLast na test
VruchtwaterpunctieRond week 16Prik kan even pijn doen
  • Paar dagen gevoelig rond de prik
  • Paar dagen menstruatieachtige pijn

Uitslag van de vruchtwaterpunctie

De vruchtwatercellen worden op kweek gezet, het duurt even voordat de uitslag bekend is. Meestal is dit binnen drie weken.

Voor- en nadelen vruchtwaterpunctie

Voordelen vruchtwaterpunctieNadelen vruchtwaterpunctie
De kans op een miskraam is bij een vruchtwaterpunctie kleiner dan bij een vlokkentestDe kans op een miskraam wordt iets vergroot door een vruchtwaterpunctie (3 op 1000). Het is niet altijd aan te tonen dat de miskraam te wijten is aan de vruchtwaterpunctie
Een vruchtwaterpunctie is bijna 100% betrouwbaarEen vruchtwaterpunctie kan een bloeding of infectie veroorzaken
Je kunt bij een afwijkende uitslag nog kiezen voor abortus (dit mag alleen voor de 24e zwangerschapsweek)Omdat een vruchtwaterpunctie later in de zwangerschap wordt gedaan, zie je vaak al aan je buik dat je zwanger bent. Besluit je de zwangerschap om af te breken, dan krijg je hier misschien pijnlijke vragen over
Vanwege het late tijdstip van de vruchtwaterpunctie, kan de zwangerschap alleen nog afgebroken worden door de bevalling op te wekken. Soms voel je je baby bij 16 weken al bewegen. Dit kan je keuze nog moeilijker maken

Vervolgstappen

Is de uitslag van de vruchtwaterpunctie normaal? Maak je dan geen zorgen en geniet van je zwangerschap. Is de uitslag afwijkend? Dan sta je voor een lastige keuze. Je kunt doorgaan met je zwangerschap, of kiezen voor abortus.

Zwanger van een eenlingZwanger van een eeneiige tweelingZwanger van een twee-eiige tweeling
Normale uitslag vruchtwaterpunctieGeen vervolgonderzoekGeen vervolgonderzoekGeen vervolgonderzoek
Afwijkende uitslagMoeilijke keuze: wel/niet zwangerschap afbrekenMoeilijke keuze: leven van baby met afwijking wel/niet beëindigenMoeilijke keuze: leven van baby met afwijking wel/niet beëindigen

Vergoeding

Heb je een medische indicatie voor een vruchtwaterpunctie? Dan betaalt de zorgverzekeraar de rekening. Heb je geen medische indicatie, dan moet je de kosten van ongeveer € 1000 zelf betalen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety