Bloedonderzoek

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Bij bloedonderzoek wordt gekeken naar bloedgroepen, infectieziekten en antistoffen tegen bloedgroepen. Het is niet verplicht maar wel verstandig.

Waarom en wanneer krijg ik een bloedonderzoek?

Waarom en wanneer krijg ik een bloedonderzoek?

Bij de 1e controle worden een paar buisjes bloed afgenomen voor onderzoek, of je krijgt hier een verwijsbrief voor.

Het bloedonderzoek kun je het beste voor de 13e week zwangerschap laten doen maar het is niet verplicht. Waarom een bloedonderzoek laten doen?

Aandoeningen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jou en je kindje, worden in een vroeg stadium opgespoord.
Als het nodig is kunnen er maatregelen genomen worden.

Wat wordt onderzocht bij het bloedonderzoek?

Bij het bloedonderzoek worden verschillende dingen gecontroleerd:

  • Bloedgroepen
  • Infectieziekten
  • Antistoffen tegen bloedgroepen

Een uitgebreide lijst:

Standaard onderzochtIn sommige gevallen onderzocht
BloedarmoedeRodehond (rubella)
Antistoffen tegen bloedgroepenWaterpokken
Bloedgroep van jou en je baby (A, B, AB of O en Rhesus D en Rhesus C)Vijfde ziekte
Hepatitis B-virusSoa’s
Syfilis (Lues) Glucose
HIV-virusSchildklierhormonen
Erfelijke bloedziekte

Bloedarmoede

Als je niet genoeg ijzer in je bloed hebt, kan het hemoglobinegehalte in je bloed dalen en krijg je bloedarmoede. Je baby heeft ook ijzer nodig om te groeien. Het kan zijn dat er niet genoeg ijzer voor jou zelf overblijft, waardoor je bloedarmoede kunt krijgen. Daardoor kun je je moe en lusteloos voelen. Slik ijzertabletten om het hemoglobinegehalte op peil te houden.

Antistoffen tegen bloedgroepen

Bloed van je baby kan bij jouw eigen bloed komen. Als je baby een andere bloedgroep heeft dan jij, kan jouw lichaam antistoffen aanmaken tegen deze ‘onbekende’ bloedgroep. Je baby kan bloedarmoede krijgen als jouw antistoffen via de navelstreng bij je baby terechtkomen en de strijd aangaan met het bloed van je baby. Dit geldt vooral voor moeders die Rhesus D-negatief zijn.

Rhesus D

Rhesus D is een eiwit dat de meeste mensen meedragen op hun bloedcellen (85%). Sinds 1 juli 2011 wordt de Rhesus D-factor van de baby via het bloedonderzoek van de moeder bepaald. 15% van de mensen is Rhesus D-negatief en draagt het eiwit niet mee. Behoor jij tot de minderheid die Rhesus D-negatief is en ben je zwanger? De kans is het grootst dat je kind Rhesus D-positief is. Je krijgt een injectie die ervoor zorgt dat jou lichaam geen antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je baby.

Rhesus C

Rhesus C is een ander eiwit. Het principe van de aanmaak van antistoffen is hetzelfde als bij de Rhesus D-factor. Sinds 1 juli 2011 wordt de Rhesus C-factor van zwangere vrouwen bepaald maar er kan geen beschermende injectie gegeven worden. Je bloed zal wel vaker gecontroleerd worden op de aanmaak van antistoffen.

Jouw eigen bloedgroep

Mocht je bij je bevalling veel bloedverlies hebben en een bloedtransfusie krijgen, is je bloedgroep door het bloedonderzoek al bekend en kunnen de artsen snel handelen.

Hepatitis B-virus

Heb je het hepatitis B-virus? Dan is de kans groot dat je baby het ook krijgt. Vooral tijdens de bevalling is de kans op besmetting groot want het virus wordt overgedragen via lichaamsvocht. De behandeling van je baby start zodra je bevallen bent. Je kindje krijgt direct na de geboorte een injectie met antistoffen. Daarna krijgt je baby binnen 48 uur een vaccinatie en met 2, 3, 4 en 11 maanden.

Uitslag van het bloedonderzoek

De uitslag krijg je te horen van je verloskundige of gynaecoloog.

Vergoeding

Het bloedonderzoek is gratis.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety