Vliegen tijdens je zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Vliegen tijdens je zwangerschap is het veiligst in het 2e trimester. Lange vluchten zijn extra vermoeiend, zorg goed voor jezelf tijdens het vliegen.

Tot welke week mag je vliegen als je zwanger bent?

 Tot welke week mag je vliegen als je zwanger bent?

Hiervoor heeft iedere luchtvaartmaatschappij haar eigen regels. Bij de meeste maatschappijen mag je tot je 31e week vliegen. In elk geval zullen vrijwel alle maatschappijen je niet meer laten vliegen vanaf je 36e week. De regels kunnen verschillen voor lange en korte vluchten. Of je voor het eerst zwanger bent of al vaker zwanger bent geweest, speelt ook mee. Houd in je reisplanning rekening met je terugvlucht! Je kunt misschien wel heen vliegen als je bijvoorbeeld 34 weken zwanger bent, maar als je lang weg blijft mag je misschien niet het vliegtuig in voor de terugvlucht. Metaaldetectors zijn niet schadelijk voor jou en je ongeboren baby.

Medisch attest van je arts

Bijna altijd vraagt de luchtvaartmaatschappij om een ‘medisch attest’ van je arts of verloskundige. Dit is een verklaring waarin staat hoe lang je al zwanger bent. Deze verklaring mag niet meer dan 7 dagen oud zijn. Een attest wordt ook wel ‘Fit 2 Fly’ genoemd.

Tips voor tijdens het vliegen

Om je vlucht zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen, geven we je een aantal tips:

 • Zorg dat je voldoende in beweging blijft om je bloedcirculatie te stimuleren. Lang zitten verhoogt de kans op trombose.
 • Kies een plek aan het gangpad, dan heb je meer beenruimte en kun je gemakkelijk opstaan om even te lopen.
 • Doe af en toe wat oefeningen in je stoel.
 • Draag comfortabele kleding en eventueel steunkousen.
 • Maak het jezelf met kussentjes zo gemakkelijk mogelijk.
 • Eet en drink voldoende en regelmatig, door de droge lucht in een vliegtuig heb je meer water nodig.
 • Houd je tijdens het lopen steeds goed vast en houd als je zit je gordel om voor het geval er turbulentie komt.
 • Vertel het vliegtuigpersoneel dat je zwanger bent, dan kunnen zij hier rekening mee houden.

  Kosmische straling

  Hoog in de lucht word je blootgesteld aan sterkere kosmische straling dan op zeeniveau. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er wordt gezegd dat langdurige blootstelling aan een sterkere kosmische straling schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. De veiligheidsgrens ligt bij meer dan 200 uur vliegen tijdens je zwangerschap, dus het risico tijdens een enkele vlucht is klein.

 •    
  De Blije Doos 120x600
  BlogSociety