Mag ik op reis?

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Tijdens je zwangerschap kun je meestal gewoon reizen, zeker met de auto of trein. Een vliegreis is niet in elke fase van je zwangerschap verstandig.

Wanneer kun je veilig reizen tijdens je zwangerschap?

Wanneer kun je veilig reizen tijdens je zwangerschap?

In het tweede trimester (14-28 weken) kun je het veiligst reizen. In deze periode voel je je meestal op je best, je hebt meer energie en minder last van zwangerschapskwaaltjes. Ook is de kans op een vroeggeboorte of spontane abortus in deze fase van je zwangerschap het kleinst.

Neem lichamelijke klachten tijdens reizen serieus!

Als je tijdens het reizen last krijgt van andere klachten dan normaal, neem deze dan serieus en ga direct naar een arts! Denk bijvoorbeeld aan bloedingen, buikkrampen, hoofdpijn en opgezwollen benen.

Mag ik naar de tropen tijdens mijn zwangerschap?

Een reis naar een tropisch land is geen goed idee als je zwanger bent. Vooral als je voor de eerste keer gaat en je nog vaccinaties nodig hebt. Sommige vaccinaties kunnen schadelijk zijn voor jou en je baby. Reis ook niet naar gebieden waar ernstige vormen van malaria voorkomen.

Voorwaarden voor reizen tijdens je zwangerschap

Als je tijdens je zwangerschap wilt reizen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat…
…je reisverzekering een eventuele evacuatie met bijvoorbeeld een helikopter dekt;
…je je bloedgroepkaartje meeneemt;
…er op de plaats van bestemming genoeg geschikt eten en drinken verkrijgbaar is (bijvoorbeeld gepasteuriseerde melk en flessenwater).

Zwanger op (zaken)reis

Ga je op (zaken)reis naar een land met een andere cultuur, houd er dan rekening mee dat je in sommige culturen als zwangere vrouw anders behandeld wordt.

Wanneer kun je beter niet reizen tijdens je zwangerschap?

In het eerste en derde trimester is het beter geen vliegreizen te maken. Ook als je een verhoogd risico loopt door bijvoorbeeld een eerdere miskraam of zwangerschapsvergiftiging, kun je beter niet vliegen. Hetzelfde geldt wanneer je in het algemeen verhoogde gezondheidsrisico’s hebt, bijvoorbeeld een hartkwaal.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety