Listeriose

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Listeriose is een ziekte die voor baby’s erg gevaarlijk kan zijn. Sommige etenswaren kunnen de listeria bacterie bevatten en moet je vermijden.

Wat is listeriose?

Wat is listeriose?

Listeriose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie ‘Listeria monocytogenes’. Voor een ongeboren kindje kan listeriose heel gevaarlijk zijn.

Hoe loop je listeriose op?

De listeria bacterie komt voor in voedsel, bij dieren en in de grond. “Als ik etenswaren koel bewaar, blijven ze goed”, zou je denken. Maar juist bij een lage temperatuur gedijt de listeria bacterie het best. Ook koel bewaard kun je sommige producten tijdens je zwangerschap dus beter niet rauw eten. Bij verhitting wordt de bacterie gedood.

Wat zijn de symptomen van listeriose?

Meestal merk je weinig van de ziekte en heb je hooguit last van onschuldige, griepachtige symptomen:

  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Misselijkheid en overgevenIn sommige gevallen leidt besmetting met listeriose tot bloedvergiftiging en meningitis (hersenvliesontsteking). Net als bij toxoplasmose en gewone griep, is listeriose gevaarlijker voor mensen met weinig weerstand, ouderen en zwangere vrouwen.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor mijn baby?

Als je er snel bij bent, kan meestal voorkomen worden dat je baby ook listeriose krijgt. Maar net als bij toxoplasmose, kunnen de gevolgen van listeriose voor je baby heel ernstig zijn. Een miskraam, vroeggeboorte en in het ergste geval overlijden van de baby kunnen het gevolg zijn. Pasgeboren baby’s met listeriose worden meteen behandeld met antibiotica.

Hoe voorkom je listeriose?

epaalde voedingsmiddelen kunnen de listeria bacterie bevatten. Neem geen risico’s en laat deze producten tijdens je zwangerschap staan:

  • Rauwe melkproducten (‘au lait cru’), bijvoorbeeld camembert
  • Rauw vlees zoals filet americain, carpaccio en niet-doorbakken biefstuk
  • Rauwe vis en schaaldieren, bijvoorbeeld gerookte zalm, sushi en paling
  • Rauwe, ongewassen en ongeschilde groenten en fruit
Naast het vermijden van deze voedingsmiddelen is het belangrijk dat je tijdens het koken let op de hygiëne. Gebruik bijvoorbeeld nooit dezelfde snijplank voor rauw en bereid voedsel, gooi etenswaren die over datum zijn weg en was regelmatig je handen.

Wat moet ik doen als ik besmet ben?

Denk je dat je misschien besmet bent met listeriose? Ga, ook bij twijfel, naar de dokter. Als je listeriose hebt opgelopen, krijg je een antibioticakuur.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety