Symptomen en oorzaken van een miskraam

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Hoe kun je een miskraam herkennen? Wat zijn de symptomen en oorzaken van een miskraam?

In veel gevallen wordt een miskraam niet ontdekt door de vrouw zelf, maar bij de verloskundige of gyneacoloog.

Symptomen van een (dreigende) miskraam

Bloedverlies

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Het bloedverlies kan eerst licht zijn maar wordt steeds heviger. De kleur van het bloed is helderrood. Het bloedverlies kan ook een paar dagen stoppen maar daarna weer doorzetten. Bij een miskraam kun je de vrucht, vruchtvliezen en placenta in één keer verliezen, of in delen.

Buikkrampen of weeën
Het bloedverlies kan samen gaan met buikpijn. Hoe hevig je buikkrampen zijn, hangt af van hoe lang je al zwanger bent. Krijg je een vroege miskraam, dan voelt de buikpijn als menstruatiepijn. Later in je zwangerschap kun je bij een miskraam echte weeën voelen.

Zwangerschapskwaaltjes stoppen
Soms stoppen vlak voor een miskraam de bekende zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en gevoelige borsten.

Hoe vaak komen miskramen voor?

Een miskraam komt redelijk vaak voor, bij 1 op de 10 zwangerschappen. Het risico op een miskraam is het grootst in het 1e trimester. Bij 50% van de zwangere vrouwen die in de 1e 16 weken van hun zwangerschap bloedverlies hebben, is er niets aan de hand. Het bloedverlies stopt weer en de zwangerschap gaat verder. De andere helft van de vrouwen met bloedverlies krijgt een miskraam.

Oorzaken van een miskraam

Je lichaam kan een embryo om verschillende redenen afstoten :

Aanlegstoornis van het vruchtje

Dit is de verreweg de meest voorkomende oorzaak. Bij een aanlegstoornis heeft het vruchtje een afwijking, het is niet in orde en kan zich niet ontwikkelen.

Verkeerde innesteling

Je lichaam stoot een bevruchte eicel af die zich niet goed of op de verkeerde plek innestelt. Bij een verkeerde innesteling kan het embryo niet verder groeien.

Afwijkingen van de baarmoeder

Als je baarmoeder een afwijking heeft, bijvoorbeeld in de vorm of vanwege een vleesboom, kan dit ervoor zorgen dat de bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

Ziekten

Sommige ziekten kunnen een miskraam veroorzaken

Hormonale afwijking

Vanwege een tekort aan een bepaald hormoon kan je lichaam te weinig baarmoederslijmvlies aanmaken waardoor het embryo niet kan innestelen.

Geef jezelf niet de schuld van een miskraam

Als je een miskraam hebt gehad, geef jezelf hiervan dan niet de schuld. Je had niets kunnen doen om de miskraam te voorkomen! Activiteiten zoals fietsen, paardrijden, motorrijden of vrijen kunnen geen miskraam veroorzaken.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety