Bloedverlies tijdens je eerste trimester van de zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

In het 1e trimester is de kans op bloedverlies het grootst. Vaak is het onschuldig, maar ga voor de zekerheid altijd langs de verloskundige.

Onschuldig bloedverlies in het 1e trimester

Onschuldig bloedverlies in het 1e trimester

Bloedverlies in de eerste weken of maanden van je zwangerschap is meestal onschuldig maar het kan je toch erg ongerust maken. De kans op een miskraam is in het 1e trimester immers het grootst. Bloedverlies in het 1e trimester komt bij 20% van de zwangere vrouwen voor. In de helft van de gevallen gaat het om onschuldig bloedverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Innesteling van de eicel in de baarmoederwand
Dit duurt gemiddeld 1-3 dagen. Je verliest hierdoor doorgaans minder bloed dan wanneer je ongesteld bent.

Een gescheurd adertje in de baarmoederwand
Je baarmoederwand is heel goed doorbloed. Daarom kan een klein adertje door bijvoorbeeld niezen, hoesten, tillen of persen gemakkelijk scheuren.

Vrijen of inwendig onderzoek
Door de verhoogde bloedtoevoer naar je bekken is de kans op licht bloedverlies na seks of een inwendig onderzoek groter dan normaal.

Andere oorzaken
Bloedverlies hoeft niet per se van je baarmoeder of vagina te komen. Ook door wondjes, harde ontlasting, aambeien of een blaasontsteking kun je bloed verliezen.

Bloedverlies en miskraam

Een miskraam overkomt ongeveer 10% van de zwangere vrouwen. Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Dit kan een paar dagen stoppen maar daarna weer doorgaan. Bloedverlies als voorbode van een miskraam gaat samen met buikpijn. Vlak voordat je het vruchtje verliest kun je hevig bloeden. Het vruchtje is bij veel miskramen nog zo klein, dat je het niet kunt zien in het verloren bloed.

Onthoud kenmerken van bloedverlies

Je verloskundige zal je vragen stellen over het bloedverlies. Onthoud de kenmerken daarom goed of schrijf ze op: Welke kleur heeft het bloed? Ging het om licht of hevig bloedverlies? Wanneer begon het? Hoe lang duurde het? Had je er pijn bij?

Wil je afwachten of zekerheid?

Als je bang bent dat je een miskraam hebt gehad, kun je afwachten hoe het verder gaat of (vanaf 6 weken) een echo laten maken. Een zwangerschapstest heeft geen zin. Tot twee maanden na een miskraam zit het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam. De uitslag van de test kan dan dus vals positief zijn.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety