Bloedverlies tijdens je derde trimester van de zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Bij bloedverlies in het 3e trimester is het belangrijk direct naar het ziekenhuis te gaan! Het bloedverlies kan duiden op iets ernstigs.

Bloedverlies in het 3e trimester? Direct naar het ziekenhuis!

 Bloedverlies in het 3e trimester? Direct naar het ziekenhuis!

Bloedverlies in het 3e trimester (week 28 tot de bevalling) komt het minst voor en kan ernstig zijn voor jou en voor je baby. Verlies je bloed in de laatste maanden van je zwangerschap, ga dan meteen met spoed naar het ziekenhuis! Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Loslatende placenta (‘placenta abruptio’)
 • Laagliggende placenta (‘placenta previa’)
 • Dreigende vroeggeboorte
 • Uitdrijving van de slijmprop
 • Poliep

  Loslatende placenta (‘placenta abruptio’)

  De placenta hoort pas los te komen van de baarmoeder nadat je baby is geboren. Bij 0,2% van de zwangere vrouwen laat de placenta te vroeg los. Dit kan geheel of gedeeltelijk zijn.

  Gevaren voor je baby

  Een placentaloslating is zeer ernstig en levensbedreigend voor je baby. De placenta voorziet je baby van zuurstof. Wordt de zuurstoftoevoer verbroken, dan kan je kindje hersenbeschadiging oplopen of in het ergste geval overlijden. Bij een placentaloslating kun je merken dat je baby minder beweeglijk wordt.

  Symptomen bij de moeder
  Een placentaloslating is ook voor de moeder een ernstige situatie. Het bloedverlies kan bij een gedeeltelijke loslating licht zijn, maar bij een gehele loslating heel hevig. Het bloedverlies gaat gepaard met buikkramp, heftige buikpijn en rugpijn. Je baarmoeder voelt heel hard aan.

  Laagliggende placenta (‘placenta previa’)

  Ook in het 3e trimester kan een laagliggende placenta zorgen voor bloedverlies. Bij een laagliggende placenta blokkeert de placenta (deels) de baarmoedermond. Dit kan helderrode, lichte tot hevige bloedingen veroorzaken zonder pijn.

  (Dreigende) vroeggeboorte

  Voortekenen van een (dreigende) vroeggeboorte zijn bloedverlies in combinatie met slijm, pijn in je onderrug en een harde buik die overgaat in weeën. Je spreekt van een (dreigende) vroeggeboorte als je kindje voor de 33e week geboren wil worden. Te vroeg ter wereld komen is gevaarlijk voor je baby. Je kindje is nog niet ‘af’ en kan bij geboorte ademhalingsproblemen krijgen. Ook kan een te vroeg geboren kindje zichzelf niet goed warm houden.

 •    
  De Blije Doos 120x600
  BlogSociety