Bloedverlies tijdens je tweede trimester van de zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Bloedverlies in het 2e trimester is vaak onschuldig maar moet je altijd serieus nemen. De oorzaak kan een vroeggeboorte zijn. Ga altijd naar een arts!

Bij bloedverlies altijd naar verloskundige

Bij bloedverlies altijd naar verloskundige

Ga bij bloedverlies altijd zo snel mogelijk naar je arts of verloskundige! In het 2e trimester (week 14-27) komt bloedverlies minder vaak voor dan in het 1e. Vaak is de oorzaak onschuldig maar er kan iets anders aan de hand zijn. Zo kan bloedverlies in het 2e trimester bijvoorbeeld duiden op een dreigende vroeggeboorte. Hij of zij kan met behulp van een echo en vaginaal onderzoek de oorzaak van het bloedverlies vaststellen. Hieronder zetten we de mogelijke oorzaken voor je op een rij.

(Dreigende) vroeggeboorte

Heb je tussen week 20-37 licht bloedverlies, dan kan dit een voorteken zijn van een naderende vroeggeboorte. Het bloedverlies gaat dan vaak samen met rugpijn en een drukkend gevoel in je bekken en buik, buikkrampen en samentrekkingen van de baarmoeder. Het bloed is vaak vermengd met slijm.

(Dreigende) miskraam

In het 2e trimester heb je minder kans op een miskraam dan in het 1e, maar aan het begin van het 2e trimester (tot week 16) is een miskraam nog niet uitgesloten. Een miskraam begint met licht bloedverlies dat steeds heviger wordt. Het bloed wordt steeds helderder rood.

Poliep

Omdat je baarmoeder zo goed doorbloed is tijdens je zwangerschap, kan een poliep in je baarmoeder gemakkelijk gaan bloeden. Het bloed dat je verliest is dan helderrood. Als een poliep veel bloedingen veroorzaakt kan dit een vroeggeboorte of miskraam tot gevolg hebben. Daarom wordt een poliep soms tijdens de zwangerschap verwijderd. Ook tijdens de bevalling kan een poliep voor veel bloedverlies zorgen.

Laagliggende placenta (‘placenta previa’)

Bij een laagliggende placenta ligt de placenta (deels) voor de baarmoedermond. Dit kan helderrode, lichte tot hevige bloedingen veroorzaken zonder pijn. Ook kan het bloedverlies plotseling stoppen en later weer verder gaan. Het komt soms voor dat de laagliggende placenta in het 2e trimester met je kindje mee omhoog groeit waardoor het probleem zich vanzelf oplost.

Loslatende placenta (‘placenta abruptio’)

Een te vroeg loslatende placenta is brengt het leven van je kindje in gevaar en zorgt voor hevig bloedverlies in combinatie met buikkrampen. Het bloed is helderrood tot donkerrood.

Incompetente baarmoederhals

Bloedverlies kan ook veroorzaakt worden doordat je baarmoederhals voortijdig opengaat. Dit noem je een ‘onbekwame’ of ‘incompetente’ baarmoederhals en komt het meest voor tussen de 18-23 weken. Door een incompetente baarmoederhals kan je baby te vroeg geboren worden. Om te voorkomen dat de baarmoederhals te vroeg opent, kan een bandje (‘cerclage’) om de baarmoederhals geplaatst worden.

Uitdrijving van de slijmprop

Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop. Hierdoor is je baby beschermd tegen bacteriën en ziektekiemen van buitenaf. Het is normaal als je binnen twee weken voor de bevalling de slijmprop verliest, maar het kan ook eerder gebeuren. De slijmprop ziet er dik, draderig en bloederig uit.

Scheur in de baarmoeder

In zeldzame gevallen komen bloedingen door een scheur in baarmoeder. Dit kan voorkomen bij vrouwen die wel eens een keizersnede hebben gehad, het litteken scheurt dan open. De baby komt deels of helemaal in de buikholte terecht en dat zorgt voor hevige buikpijn.

Onthoud kenmerken van bloedverlies

Om je arts of verloskundige zo goed mogelijk te informeren over je bloedverlies, is het belangrijk zoveel mogelijk kenmerken van het bloedverlies te onthouden of noteren. Hoeveel bloed verlies je? (Hoeveel maandverband moest je gebruiken?) Zitten er stolsels in het bloed? Wat is de kleur van het bloed? Heb je er pijn bij?

Andere oorzaken van bloedverlies in het 2e trimester

Net als in het 1e trimester kun je in het 2e trimester ook bloed verliezen vanwege aambeien, harde ontlasting of een blaasontsteking.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety