Vaginale kunstverlossing

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Als bevallen op de natuurlijke manier niet mogelijk is, kan een kunstverlossing met behulp van een verlostang of vacuümapparaat nodig zijn.

Wat is een vaginale kunstverlossing?

Bij een vaginale kunstverlossing wordt je baby via je vagina geboren met behulp van een verlostang of vacuümcup. Bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen die bevallen van hun eerst kindje, wordt een kunstverlossing toegepast.

Reden voor kunstverlossing

Reden voor kunstverlossing

Een vaginale kunstverlossing kan verschillende redenen hebben:

 • Weeën zijn te zwak waardoor persen te lang gaat duren
 • Je bent te moe/zwak om te persen
 • (Dreigend) zuurstoftekort bij je baby
 • Niet mogen persen vanwege hart- of longproblemen

  Vacuümverlossing

  Bij een vacuümverlossing plaatst de gynaecoloog een vacuümcup op het hoofdje van je baby. Een vacuümapparaat zuigt de cup vast. Tijdens iedere wee trekt de gynaecoloog mee. Zodra het hoofdje geboren is, wordt de vacuümcup van het hoofdje afgehaald.

  Tangverlossing

  Bij een tangverlossing wordt een verlostang gebruikt. De gynaecoloog plaatst twee metalen lepels om het hoofdje van je kindje. Net als bij een vacuümverlossing, trekt de gynaecoloog bij iedere wee aan de tang om je baby geboren te laten worden. Zodra het hoofdje geboren is, worden de lepels weggehaald.

  Gevolgen voor de baby

  Je baby krijgt met een kunstverlossing behoorlijk wat te verduren. Bij een vacuümverlossing zie je soms nog een paar dagen een verdikking en blauwe plek het hoofdje, op de plek waar de vacuümcup zat. Ook bij een tangverlossing blijft er vaak een afdruk achter die na een paar dagen weg is. Er komt behoorlijk wat kracht te staan op het hoofdje van je baby. Daarom kan je baby na een kunstverlossing hoofdpijn hebben en misselijk zijn.

  Complicaties

  Bij een vaginale kunstverlossing kunnen diverse complicaties optreden:

 • Vacuümcup schiet los
 • Bloeduitstorting op het hoofdje van je baby
 • Totaalruptuur

  Emoties rondom een vaginale kunstverlossing

  Een kunstverlossing kan voor jou zelf behoorlijk ingrijpend zijn. Je had je bevalling waarschijnlijk anders voorgesteld. Achteraf kun je het gevoel hebben dat je gefaald hebt, of je kunt het jammer vinden dat de bevalling niet natuurlijk is verlopen. Praat erover met je partner, familie en eventueel je doula. Zo kun je je emoties misschien beter verwerken.

 •    
  De Blije Doos 120x600
  BlogSociety