De apgar-score

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Alles over de Apgar-score. De gezondheidstoestand van een baby wordt beoordeeld door de zogenaamde APGAR-score. Hierbij wordt gekeken naar 5 vitale criteria van een baby: de ademhaling, hartslag, spierspanning, reflexen en de kleur van de huid van de baby.

Wat is de Apgar-score?

De Apgar-score werd ontwikkeld in 1952 door de Amerikaanse anesthesist Virginia Apgar. Oorspronkelijk was het doel om verpleegkundigen snel te laten bepalen welke kinderen meer aandacht nodig hebben.
De APGAR test is een snelle test die 1 minuut na de geboorte wordt uitgevoerd en herhaald wordt na 5 en (soms) na 10 minuten. De 1-minuut score geeft aan hoe goed de baby het geboorteproces heeft verdragen. De 5 minuten score vertelt de arts hoe goed de baby functioneert buiten de baarmoeder. De test kàn nogmaals worden uitgevoerd 10 minuten na de geboorte maar dat wordt maar zelden gedaan.

Wat wordt er getest?

De Apgar-score test vijf vitale criteria. Op ieder punt kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord waarbij 2 de hoogste score is. De punten worden vervolgens opgeteld tot een totaal score. De score wordt dus een getal tussen nul en tien.

Hoge Apgar-score

De APGAR-score is gebaseerd op een totale score van minimaal 1 tot maximaal 10 punten. Hoe hoger de score, hoe beter de baby functioneert na de geboorte.
Een score van 7, 8 of 9 is normaal en een teken dat de pasgeborene in goede staat van gezondheid verkeert. Een score van 10 is zeer ongebruikelijk, omdat bijna alle pasgeborenen 1 punt verliezen voor blauwe handen en voeten, wat heel normaal is vlak na de geboorte.

Wat betekent een lage Apgar-score?

Elke score lager dan 7 is een teken dat de baby medische hulp nodig heeft. Hoe lager de score, hoe meer hulp de baby nodig heeft bij het aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder.
Als je baby tussen de 4 en 6 punten scoort, heeft hij/zij mogelijk wat hulp nodig met de ademhaling.
Als je baby 3 of minder punten scoort, kan het zijn dat je baby onmiddellijk levensreddende maatregelen nodig heeft of zelfs een reanimatie.
Meestal wordt een lage Apgar-score veroorzaakt door:

 • problematische bevalling
 • keizersnee
 • vloeistof in de baby’s luchtwegen

  Als uw kind een lage Apgar-score heeft, kan het volgende worden gedaan:
 • De baby krijgt zuurstof toegediend en de luchtwegen worden vrij gemaakt om de baby te helpen ademen
 • Een arts probeert het hart kloppend te krijgen in een gezond tempo

  Vaak is het zo dat een lage Apgar-score na 1 minuut verbetert wanneer de test na 5 minuten wordt herhaald.
  Een lagere Apgar-score betekent niet dat een kind ernstige of langdurige gezondheidsproblemen zal hebben. De Apgar-score is niet ontworpen om de toekomstige gezondheid van het kind te voorspellen.

  Wat moet je met de Apgar-score doen?

  Je hoeft niks bijzonders te doen met de Apgar-score. Het wordt bijna nooit op de geboortekaartjes vermeld. Meestal wordt de Apgar score in het medische dossier genoteerd. Als je niet meer weet wat de Apgar score van je baby is kun je deze later bij je verloskundige of gynaecoloog navragen. Het kan handig zijn als je de Apgar score ergens bij de hand hebt want er wordt vaak nagevraagd wanneer je met je baby naar het ziekenhuis moet in geval van gezondheidsproblemen.

 •    
  De Blije Doos 120x600
  BlogSociety