Vaststellen zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Je kunt op verschillende manieren ontdekken of je zwanger bent. De meest gebruikte methode is de zwangerschapstest. Een andere methode is een onderzoek door een arts.

Voel je het als je zwanger bent?

Voel je het als je zwanger bent?

Vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest, vragen zich vaak af of je het intuïtief voelt als je zwanger bent. Dit is voor iedere vrouw anders. Er zijn verschillende vroege zwangerschapstekenen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Natuurlijk wil je graag zekerheid en vertrouw je niet blind op je intuïtie. Hoe eerder je ontdekt dat je zwanger bent, hoe eerder je in je leefstijl rekening kunt houden met je baby

Zwangerschapshormoon HCG

Tijdens je zwangerschap maakt je placenta het zwangerschapshormoon HCG aan. Dit hormoon kan soms al twee weken na de bevruchting, als je een dag over tijd bent, gemeten worden in je urine of bloed. In de eerste zeven weken van je zwangerschap verdubbelt de concentratie HCG zich iedere twee dagen. In de negende of tiende week van je zwangerschap is de concentratie HCG het hoogst.

Wanneer zwangerschapstest doen?

Je kunt een zwangerschapstest doen als je tussen de 1 en 4 dagen over tijd bent. Zwangerschapstesten kun je kopen bij de drogist of apotheek. Voor de zwangerschapstest gebruik je ochtendurine. Als je zwanger bent, bevat ochtendurine de hoogste concentratie HCG. Het uitvoeren van een zwangerschapstest is heel eenvoudig. Je vangt wat urine op in een schoon potje en houdt de strip daar een paar seconde in. Ook kun je de strip een paar seconde in de straal houden tijdens het plassen. Hoe je het resultaat afleest, verschilt per test. Meestal verschijnt er een gekleurd streepje als je zwanger bent. Volg de instructies in de handleiding die bij de zwangerschapstest zit.

Negatieve uitslag?

Is de uitslag negatief maar denk je toch dat je zwanger bent, doe dan na een paar dagen een tweede test. Misschien heb je de test te vroeg gedaan en was de concentratie HCG in je urine nog niet hoog genoeg om te meten.

Positieve uitslag?

Gefeliciteerd! Je bent hoogstwaarschijnlijk zwanger. Voor de zekerheid kun je na ongeveer vijf dagen nog een test doen. Maak bij een positieve uitslag een afspraak bij een arts of verloskundige.

Onderzoek door een arts

Een doe-het-zelf-test is de makkelijkste en meest gebruikte methode om erachter te komen of je zwanger bent. Maar je kunt je ook door een arts laten onderzoeken, door middel van urine- of bloedonderzoek of een inwendig onderzoek.

Wanneer begint de telling van de zwangerschapsweken?

De eerste dag van je laatste menstruatie geldt als eerste dag van je zwangerschap. Waarom? Deze datum weet je vaak nog precies. De dag van de bevruchting blijft gokwerk. De ovulatie (eisprong) vindt ongeveer twee weken na de eerste dag van je menstruatie plaats. Rond deze periode ben je het meest vruchtbaar. De kans is dan ook groot dan de bevruchting een paar dagen na je ovulatie plaatsvindt.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Wanneer ben ik uitgerekend?

Een gemiddelde zwangerschap duurt 280 dagen (40 weken). Bereken je uitgerekende datum met onze zwangerschapscalculator!


Weinig baby’s worden op de uitgerekende datum geboren. 50% wordt binnen een week na de uitgerekende datum geboren. Bijna 90% komt binnen twee weken voor of na de uitgerekende datum ter wereld.

Echo

Hoe lang je al zwanger bent, kan ook bepaald worden aan de hand van een echo. Een arts kan op een echo meten hoe groot je baby al is.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety