Zwangerschaps- en bevallingsbegeleiding door een doula

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Een doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach. Ze geeft niet-medische zorg en steun tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Wat is een doula?

Wat is een doula?

Een doula is een (vrouwelijke) zwangerschaps- en bevallingscoach. ‘Doula’ is Grieks voor ‘dienende vrouw’. Een doula geeft niet-medische, emotionele steun door je te bemoedigen, uitleg te geven en je gerust te stellen. De meeste doula’s zijn opgeleid en hebben basiskennis van verloskunde en massage.

Wat doet een doula?

Een doula ondersteunt jou en je eventuele partner tijdens je zwangerschap, bij je bevalling en in de kraamtijd.

Gesprekken met een doula tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap helpt een doula je bij de voorbereiding op je bevalling. Samen maak je een geboorteplan. Wat zijn je verwachtingen van de bevalling? Waar wil je bevallen? Wie wil je er graag bij hebben? Wat wil je doen bij pijn? Al deze zaken bespreekt de doula met je.

Ondersteuning tijdens je bevalling

Vanaf ongeveer 3 weken voor je bevalling, kun je je doula dag en nacht oproepen. Ze staat je tijdens de hele bevalling bij, hoe lang het ook duurt. Ze helpt je met ademhalingsoefeningen, masseert je als je dat fijn vindt en zorgt voor een ontspannen sfeer. Ben je alleenstaand? Dan kan een doula je steun en toeverlaat zijn. Heb je een partner? Voor hem (of haar) is het vaak best moeilijk te zien dat jij pijn hebt. Een doula kan jullie beide geruststellen.

Napraten in de kraamtijd

Je bevalling is een ingrijpende, bijzondere gebeurtenis in je leven. Veel vrouwen hebben de behoefte er na afloop over te vertellen. Na je bevalling komt je doula bij jou thuis napraten.

Wat kost het?

Als je na enkele kennismakingen een doula hebt gevonden met wie het klikt, kun je afspraken maken. Gemiddeld betaal je € 200 tot € 750 voor ongeveer 4 gesprekken, de steun tijdens je bevalling en nazorg. Doulazorg wordt niet standaard vergoed.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety