Omgaan met pijn: tips en trucs

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Pijn versnelt de bevalling en is dus noodzakelijk. Zoek afleiding en maak het jezelf comfortabel. Denk positief: “deze wee komt nooit meer terug!”

Waarom doet een bevalling pijn?

Waarom doet een bevalling pijn?

Dat bevallen pijn doet, is vervelend maar noodzakelijk. De pijn die je tijdens de bevalling voelt, heeft een functie: het zorgt ervoor dat je lichaam de natuurlijke pijnstiller endorfine aanmaakt. Hierdoor kan het weeënhormoon oxytocine zijn werk beter doen waardoor je weeën sterker worden en je baby zo snel mogelijk geboren wordt.

Tips om met de pijn om te gaan

Met verschillende tips en trucs kun je beter met de pijn omgaan. Probeer je niet te verzetten tegen de pijn. Dat vertraagt alleen maar je ontsluiting.

Zoek afleiding

Probeer niet op de pijn te focussen door zo lang mogelijk andere dingen te doen: praten met mensen om je heen, tv kijken, lezen. Pas als je echt niet meer om de pijn heen kunt, is het tijd voor andere maatregelen.

Probeer verschillende houdingen uit

Welke houding je prettig vindt tijdens je weeën en de bevalling, is heel persoonlijk. Ook kun je op verschillende momenten andere houdingen fijn vinden: in kleermakerszit, liggend op je zij of staand. Probeer tussen de weeën door te veranderen van houding en blijf in beweging tijdens weeën. Beweeg bijvoorbeeld heen en weer op het ritme van je ademhaling. Daardoor daalt je baby beter in. Bij rugweeën kan op handen en knieën zitten de pijn verminderen. Je baby’s hoofdje duwt dan minder hard tegen je rug.

Zorg dat je het lekker warm hebt

Warmte kan de pijn van de weeën verzachten. Op verschillende manieren kun je zorgen dat je het lekker warm hebt:

  • Dikke kleren aan
  • Verwarming hoog
  • Warme kruik tegen je buik en/of rug
  • Warme douche (zo lang als je wilt)
  • Warm bad (alleen niet als je vliezen al gebroken zijn maar je nog geen weeën hebt)
Ga pas in bad of onder de douche als je minimaal 5 centimeter ontsluiting hebt. Anders kan de warmte de weeën juist afremmen.

Laat je masseren

Vooral bij rugweeën kan het fijn zijn als iemand je onderrug masseert. Bij beenweeën kan massage van je benen helpen. Maar misschien heb je juist liever dat niemand je aanraakt tijdens je bevalling. Ook dit is heel persoonlijk.

Tel af en denk positief

Positief denken is heel belangrijk om goed met de pijn van de weeën om te kunnen gaan. Denk niet “dit hou ik nooit vol” maar: “deze wee komt nooit meer terug!” Met elke wee kom je dichter bij het moment waarop je al negen maanden wacht: de geboorte van je baby! Tel de weeën ook niet op, maar tel af.

Let op je ademhaling

Een ademhaling hoog in je borstkas is pijnlijker dan een lage ademhaling. Probeer via je buik in te ademen en adem dan rustig vier tellen uit.

Omring je met vertrouwde gezichten

Het is fijn tijdens je bevalling mensen om je heen te hebben die van je houden en je goed kennen. Zij voelen aan wat jij prettig vindt en wat niet en vinden het niet erg als je dit duidelijk aangeeft.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety