Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

RSS feed van 'ik ben zwanger'

In Nederland is de afgelopen jaren de vraag naar medicinale pijnstilling tijdens de bevalling sterk toegenomen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) lanceert de voorlichtingsfilm ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ met unieke animaties die de voor- en nadelen van de meest voorkomende (medicinale en niet-medicinale) pijnbehandelingsmethoden verduidelijken. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen een weloverwogen keuze maken hoe om te gaan met baringspijn. Niet eerder is zo’n complete film met pijnbehandelingsmethoden gemaakt voor zwangere vrouwen en hun partner.

In de animaties wordt uitgelegd hoe de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden werken en wat de voor- en nadelen van de methoden zijn. Er zijn niet-medicinale methoden voor meer comfort tijdens de bevalling, zoals continue ondersteuning, douchen/baden en van houding wisselen, en er zijn methoden met medicijnen, zoals de ruggenprik, remifentanil en lachgas.

Ervaringsverhalen van zwangere en pas bevallen vrouwen

Aan de hand van ervaringsverhalen van zwangere en bevallen vrouwen en de uitleg van professionals, zoals een (klinisch) verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper, krijgt de zwangere vrouw informatie over: baringspijn, hoe hiermee om te gaan en welke pijnbehandelingsmethoden er zijn.

Vier moeders vertellen over hun eigen verwachtingen en hun ervaringen. Zo zegt Dieuwke in de film over de bevalling: ”Ja, dat doet pijn. Dat zal zeker zo zijn. Hoe meer ontspannen je in die bevalling gaat, hoe beter je met de pijnklachten om kan gaan.”

Het is van belang dat de zwangere vrouw en haar partner voor de bevalling goed geïnformeerd zijn en dat de vrouw weet welke keuzes zij kan en wil maken. De nadruk ligt op het vertrouwen in het eigen lijf van de vrouw. De voorlichtingsfilm ondersteunt de vrouw hierin.

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Omgaan met pijn: tips en trucs

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety