Vrouwen met RA wachten langer op zwangerschap

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Vrouwen met reumatoide artritis (RA) doen er gemiddeld langer over om zwanger te worden dan gezonde vrouwen. Ruim 15% van de vrouwen wordt zelfs helemaal niet zwanger, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Belangrijke oorzaken zijn het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, prednison en de ernst van de reuma.

De nieuwe Rotterdamse inzichten komen voort uit onderzoeksgegevens uit de zogeheten PARA-studie. Daarin wordt een groep van meer dan 300 jonge vrouwen met RA als sinds 2002 medisch gevolgd. Het Reumafonds is financier van de PARA-studie.

NSAID`s, prednison en ernst van de reuma

Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met reumatoide artritis maar 58%, zo blijkt uit de PARA-studie. Bij ruim 15% van de vrouwen met RA lukt het niet om zwanger worden. Het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID`s), het
middel prednison in een dosis van meer dan 7,5 mg per dag en een hoge ziekteactiviteit - dus de ernst van de reuma - zijn onder andere oorzaak van verminderde vruchtbaarheid.

Arts kan helpen door aanpassing behandeling

De ontdekking biedt aanknopingspunten voor de behandeling van RA-patienten met een kinderwens, zegt reumatoloog dr. Radboud Dolhain. `De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID`s tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicijnen worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit afneemt terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.`

Onderzoek gepubliceerd

Arts en onderzoeker Jenny Brouwer publiceerde dit onderzoek samen met onder andere dr. Dolhain in het toonaangevende vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Bron: Reumafonds

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety