Toediening hormoon voorkomt vroeggeboorte bij tweelingen niet

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Een nieuwe Franse studie toont aan dat het toedienen van het hormoon progesteron de kans op een vroeggeboorte bij tweelingzwangerschappen niet verkleint. Dit in tegenstelling tot eenlingzwangerschappen waarbij toediening van het hormoon vroeggeboortes kan voorkomen, dat meldt NU.nl.

Het onderzoek is deze maand gepresenteerd. Voor het onderzoek werden 165 vrouwen boven de achttien jaar uit tien verschillende ziekenhuizen gevolgd.

Eenlingzwangerschap

Uit eerdere studies bleek dat toediening van het hormoon bij eenlingzwangerschappen een derde van alle vroeggeboortes kan voorkomen. Het gaat hier om vrouwen die een voorgeschiedenis hebben van vroeggeboorte.
Bij tweelingzwangerschappen gaat dit dus niet op. Volgens deskundigen is de uitkomst van het onderzoek zeer belangrijk omdat het risico op een vroeggeboorte bij tweelingen zeer hoog is (60 procent).

Beter begrijpen van tweelingzwangerschappen

Medisch directeur Edward McCabe van de Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie March of Dimes wijst op de noodzaak om vroeggeboortes bij tweelingzwangerschappen beter te begrijpen. “Het risico op een vroeggeboorte bij tweelingen is zeer hoog. We kunnen niet aannemen dat wat werkt voor eenlingzwangerschappen ook zal werken voor meervoudige zwangerschappen”, aldus McCabe.

Het hele onderzoek is hier (link naar: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/sfmm-ssp021013.php) telezen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety