Slim jasje voor te vroeg geboren baby`s

RSS feed van 'ik ben zwanger'

In samenwerking met Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een prototype ontwikkeld van een draadloos `babyjasje` voor (veel) te vroeg geboren kinderen die zijn opgenomen op de intensive care. Het comfortabele jasje, waarin bewakingssensoren zijn verwerkt, is ontworpen om stress bij het kindje te verminderen en het ouders gemakkelijker te maken om hun baby vast te houden buiten de couveuse. Naar verwachting komt dit de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd ten goede. Sibrecht Bouwstra, ingenieur Industrial Design, promoveert op 30 oktober aan de TU/e op haar ontwerp van het zogenoemde smart jacket".

Door bewakingssensoren te verwerken in een jasje hoeven ze niet langer op de flinterdunne babyhuid geplakt te worden. Dit maakt de pijnlijke en daarmee stressvolle verwisseling van plaksensoren overbodig. Doordat het jasje draadloos wordt, hebben ouders en kind op de intensive care meer bewegingsvrijheid dan tot nu toe mogelijk is. Ook dit vermindert het stressniveau bij het kind én het ondersteunt de hechting tussen ouders en baby.

In een ander deel van haar promotieonderzoek ontwikkelde Sibrecht Bouwstra nog vier concepten om de hechting tussen ouders en baby op de intensive care te ondersteunen. Zo ontwierp zij een couveusedekentje met licht, dat medische bewakingsresultaten voor ouders op een intuïtieve manier weergeeft - zonder de aandacht van het kindje af te leiden zoals de bewakingsmonitor nu vaak doet. Het laat de ademhaling van het kindje zien door een ingebouwde groter en kleiner wordende lichtcirkel op het dekentje. Ook de hartslag wordt via de kern van deze lichtcirkel zichtbaar gemaakt, door variatie in de intensiteit van het licht.

In Nederland wordt 7 - 8% van de baby`s te vroeg geboren, vóór de 37e zwangerschapsweek. Een vijfde van hen wordt zelfs vóór de 32e te vroeg geboren kinderen opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC in Veldhoven. Dit is één van de tien NICU`s in Nederland.

Door ontwikkelingen in de zorg hebben (veel) te vroeg geboren kinderen grotere overlevingskansen. Het percentage te vroeg geboren kinderen dat later in het leven ontwikkelingsproblemen heeft (laag IQ, leerstoornissen, ADHD) blijft echter hoog. Vermindering van stress en stimulering van de hechting tussen ouders en kind tijdens de opname op de intensive care dragen mogelijk bij aan een betere ontwikkeling van het kind op latere leeftijd. MMC werkt daarom samen met de TU/e aan technische toepassingen die (veel) te vroeg geboren kinderen een betere start en toekomst kunnen geven.

Promotieonderzoek ir. Sibrecht Bouwstra

Sibrecht Bouwstra, ingenieur Industrial Design, promoveert op 30 oktober 2013 aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op haar proefschrift getiteld ‘Designing for the Parent-to-Infant Bonding Experience`. Zij voerde haar promotieonderzoek gedeeltelijk uit in Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, onder begeleiding van haar promotoren prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts-neonatoloog in Máxima Medisch Centrum en deeltijdhoogleraar Pediatrische toepassingen van Ambient Intelligence aan de faculteit Industrial Design van de TU/e, en prof. dr. ir. Loe Feijs, hoogleraar Designing Intelligence aan de faculteit Industrial Design van de TU/e.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety