Saoedische peuter krijgt maagverkleining

RSS feed van 'ik ben zwanger'

De tijd dat een maagverkleining iets bijzonders was, ligt al ver achter ons. Want zoals iedereen inmiddels weet worden `we` steeds zwaarlijviger. Zo blijkt uit cijfers van TNO dat 13% van de jongens en 15% van de meisjes te zwaar. 3% procent van de kinderen lijdt zelfs aan ernstig overgewicht (obesitas). Maar het kan nog extremer.

Want in Saoedi-Arabie is tweejarige jongetje met ernstig overgewicht het jongste kind ter wereld, die een maagverkleining heeft ondergaan. En niet voor niets. Want de kleine, met een gewicht van 33 kilo, had te maken met ernstig overgewicht, slaapapneu en misvormde benen, aldus de Telegraaf.
De operatie, uitgevoerd in een gespecialiseerde obesitas-kliniek, was de laatste uitweg volgens dokters en ouders. Want het jongetje is wel degelijk op dieet gezegd. Helaas kwam hij toch 10 kilo aan zodat een operatie de enige overgebleven mogelijkheid bleek. Inmiddels is zijn maaginhoud teruggebracht ter grote van een banaan en weegt hij nog 24 kilo. Maar de operatie was risicovol.

In Nederland worden er geen maagverkleiningen uitgevoerd bij kinderen. Hier blijft het devies: gematigd eten en veel bewegen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety