Overgewicht vader bij verwekking vergroot kans op dik kind

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Een medische studie aan de universiteit van Adelaide heeft aangetoond dat vaders die op het moment van de verwekking te dik zijn dit doorgeven aan hun kinderen en zelfs aan eventuele kleinkinderen. Vaders die dus willen voorkomen dat hun kind later overgewicht krijgt doen er dus goed aan af te vallen voordat ze een kind gaan proberen te krijgen, dat meldt het AD.

De wetenschappers hebben een moleculair signaal ontdekt in het sperma van vaders die (veel) te dik zijn. Door dit signaal geven vaders hun gewichtsproblemen door aan de toekomstige generaties. Ook als de kinderen gezond eten en veel sporten blijft de kans dat ze te dik zijn groter door dit signaal.

Moleculaire opmaak

De eetgewoonten van de vader veranderen de moleculaire opmaak van het sperma. Op deze manier wordt het embryo als het ware geprogrammeerd voor obesitas of metabolische ziekten. Ook is hierdoor een grotere kans op diabetes. Wetenschappers willen het belang van de gezondheid van de vader onder de aandacht brengen, omdat er vaak alleen naar de gezondheid van de moeder gekeken wordt.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety