Opa en oma spelen grote rol bij overgewicht kind

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Voor veel ouders is het een ideale oplossing om werk en privé met elkaar te combineren; opa en oma laten oppassen op de kinderen. De Telegraaf meldt dat recent onderzoek onder 9000 gezinnen heeft uitgewezen dat veel van deze oppas oma’s zorgen voor een grotere kans op overgewicht of obesitas bij de kinderen. Zeggen jouw ouders ‘nee’ als je kind weer friet en kroketten als avondeten wil?

Overlevingsdrang

Overlevingsdrang

Veel oma´s blijken dit niet te doen als de kinderen langskomen. Reden hiervan is een overlevingsdrang. Lange tijd was het verbeteren van de voeding van het kind een manier om de overlevingskansen te vergroten. In postmoderne tijden hadden grootmoeders hier een grote rol in. Ook zijn de huidig grootouders zich minder bewust van voedingswaardes, calorieën en vetpercentages van voeding.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig bij opa en oma logeren 22 procent meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Bij kinderen die onder toezicht staan van de eigen ouders of bijvoorbeeld vrienden is die kans een stuk kleiner. Misschien goed om dus op te letten wat je kinderen bij opa en oma allemaal voorgeschoteld krijgen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety