Ontwikkelingsstoornissen mogelijk veroorzaakt door verminderde vruchtbaarheid

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Er is bij kinderen die geboren worden na het gebruik van technieken zoals IVF (vitro fertilisatie) of ICSI (het injecteren van sperma in de eicel) een verhoogde kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Hierdoor is er ook een verhoogde kans op stoornissen in hun ontwikkeling. Nieuw onderzoek toont aan dat niet de technieken maar de verminderde vruchtbaarheid zélf de mogelijke oorzaak voor ontwikkelingsstoornissen bij het kind is, dat meldt gezondheidsnet.nl.

Onderzoek

Onderzoekers van het UMC Groningen komen tot deze conclusie op basis van een studie onder 209 kinderen en hun ouders. Alle ouders waren al langer dan een jaar bezig om zwanger te worden. Ruim de helft hiervan maakte gebruik van de zwangerschapstechnieken. Ongeveer 20 procent van de ouders in Nederland met kinderwens heeft een verminderde vruchtbaarheid.

Bij 7 procent van de kinderen werd een lichte ontwikkelingsstoornis vastgesteld. Bij ouders die meer tijd (gemiddeld vier jaar) nodig hadden om zwanger te raken was dit aantal hoger. Factoren zoals de leeftijd van de ouders en opleidingsniveau bleken geen invloed te hebben op de kans op ontwikkelingsstoornissen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety