Nieuwe studie toont aan: lage dosis steroïde crèmes tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op gezondheid baby

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Vrouwen die steroïde crèmes zoals cortisonen voorgeschreven krijgen om medische problemen te verlichten tijdens de zwangerschap, hoeven zich geen zorgen te maken dat de medicatie een schadelijke invloed heeft op de gezondheid van hun baby`s, zo blijkt uit een nieuwe studie.

"Cortisone crèmes kunnen een zeer krachtig medicijn zijn voor zwangere vrouwen die lijden aan een verscheidenheid aan aandoeningen die al dan niet te maken hebben met zwangerschap, " aldus dr. Doris Day, een dermatoloog verbonden aan het Lenox Hill Hospital in New York City. " In veel gevallen zijn er ook geen alternatieven die symptomen als jeuk bestrijden. En zonder de juiste behandeling met cortisonen zijn symptomen als jeuk niet alleen zeer lastig te verdragen, ze kunnen ook leiden tot blijvende littekens", aldus dr. Day, die zelf niets te maken heeft gehad met de nieuwe studie .

Gelukkig ontdekten de onderzoekers dat er geen verband is tussen enerzijds het gebruik van corticosteroïden gels of crèmes tijdens de zwangerschap en anderzijds een verhoogd risico op bepaalde complicaties zoals vroeggeboorte, gespleten lippen of gehemelte en foetale dood.

Het Taiwanese onderzoeksteam ontdekte ook dat het gebruik van deze steroïden lotions geen invloed heeft op de bevalling en ook de "Apgar scores" van baby`s niet beïnvloeden. De Apgar score is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden. De test is ontwikkeld in 1952 door Dr.Virginia Apgar. De test wordt door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts gescoord één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte en geeft inzicht in de conditie van de baby op vijf vitale criteria: Ademhaling, pols- en hartslag, spiertonus, kleur van de huid en reactie op prikkels.

De studie, uitgevoerd door Dr Ching - Chi Chi , van de Chang Gung University College of Medicine, had betrekking op een populatie van bijna 2.700 zwangere vrouwen die corticosteroïden crèmes gebruiken en een populatie van maar liefst 7.200 zwangere vrouwen die juist niet blootgesteld werd aan deze medicatie.

Hoewel er geen verband bestaat tussen het gebruik van corticosteroïden en zwangerschapsuitkomsten, toonde het onderzoek (gepubliceerd 4 september in het tijdschrift JAMA Dermatologie) wel aan dat vrouwen die vroeger krachtige of zeer krachtige vormen van deze medicatie gebruikte (meer dan 300 gram gedurende hun hele zwangerschap) wel een verhoogd risico lopen op een laag geboortegewicht van hun baby.

Een andere deskundige noemde de studie "ongelooflijk relevant" voor dermatologen en hun patiënten.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety